Kamervragen over kweekgarnalen naar aanleiding van Keuringsdienst van waarde

Keuringsdienst van waarde dook vorige week in de wereld van de kweekgarnaal. De reden? Over het kweken van garnalen gaan vreemde verhalen rond. Zo zou bij de moedergarnaal een oog worden afgeknipt. Dat zou de voortplanting op de één of andere manier stimuleren. Een ogenschijnlijk onwaarschijnlijk gerucht, of toch niet? Het onderzoek van Keuringsdienst zorgde voor veel commotie en het leidde uiteindelijk zelfs tot Kamervragen.

Oogsteeltjes wegbranden: acceptabel of niet ?

De Kamervragen zijn ingediend door de Partij voor de Dieren en gericht aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Is de minister het er bijvoorbeeld mee eens met dat het beschadigen van de ogen van levende garnalen barbaars en dieronvriendelijk is? En vindt de minister dat het wegknippen of wegbranden van het oogsteeltje van de moedergarnaal gestopt moet worden of niet?

Wij zijn heel benieuwd naar jouw mening. Heb jij nog trek in een garnaal?

Kijk hieronder de aflevering over de kweekgarnaal terug of lees het artikel van Keuringsdienst van waarde. 

Keuringsdienst van waarde

Ooit zwommen ze enkel en alleen in zee: grote garnalen. Nu worden ze voor consumptie gekweekt in oorden hier ver vandaan. En over die kweek hoorde de Keuringsdienst een vreemd verhaal.

Het bizarre geheim achter de garnaal

Garnalen: ooit zwommen ze enkel in zee, nu worden ze gekweekt. En daar gaat een vreemd verhaal over rond. Bij de moeder zou een oog worden afgeknipt om de voortplanting te stimuleren.