De wilde bij is in gevaar. Een groot probleem voor ons en onze aarde. Probeer jij een handje te helpen? Let dan goed op. Keuringsdienst van waarde duikt in de wereld van de bij-vriendelijke bloemen en planten en doet een duistere ontdekking. Lees hier hoe jij de bijen echt kan helpen! 

Weinig woonplaats en vrijwel geen voedsel zorgen ervoor dat dit vliegende insect weinig kans van slagen heeft. Zonder de wilde bij is er geen bestuiving van onze gewassen. Zonder bestuiving van onze gewassen is er geen voedselketen. De bij is dus essentieel als het aankomt op ons voedsel.  

Woningnood 

Direct actie ondernemen? In een paar eenvoudige stappen tover jij jouw tuin om tot een bij-vriendelijke tuin. Ramon Brugman van BinnensteBuiten laat jou zien hoe je gemakkelijk verschillende soorten ‘woningen’ kan maken. Zo gaat hij aan de slag met een bijenhotel, zandheuvel, holletje en boomstamschijf. Benieuwd op welke manier jij een woning kan maken in jouw tuin voor de bij? Bekijk het hier!

Van zaadbom tot bloeiende perenboom 

Wil je niet alleen de woningnood verhelpen, maar net als Ramon Brugman ook voor voedsel zorgen? Bekijk dan hoe hij voor meer voedsel zorgt voor de bijen in zijn tuin. Van zaadbom tot bloeiende perenboom. De voedselbronnen zijn onwijs divers. Zo is er voor elke tuin wel iets denkbaar. Radioprogramma De Staat van Stasse deelt al drie jaar op een rij zaadbommen uit voor de bijen. Afgelopen jaar ontvingen wel een miljoen mensen deze zaadbommetjes! Stefan Stasse legt in het Vertel magazine uit dat de zaadbommen nodig zijn om de bijen goed hun werk te laten doen. Dus weg met bestrijdingsmiddelen en tegels! Zaaien maar.  

Is het wel echt zo bij-vriendelijk? 

Let wel op welke planten en bloemen je gebruikt. De Keuringsdienst van waarde onderzoekt namelijk hoe bij-vriendelijk sommige bloemen en planten daadwerkelijk zijn. Zij doen een duistere ontdekking. Benieuwd naar de uitzending? Lees er meer over in 'Bye bye met de bij-vriendelijke plant?'.