Vrijwel elke broodjeszaak heeft een broodje met truffelmayonaise op de kaart staan. Toch is dat gek, want truffel is een luxeproduct waar je normaliter de hoofdprijs voor betaalt. De Keuringsdienst vraagt zich af: wat zit er daadwerkelijk in deze mysterieuze saus die naar truffel zou moeten smaken? 

Het prijsverschil tussen truffels

In de truffellanden Italië en Frankrijk vind je de eetbare witte en zwarte truffel. Je kan namelijk, net als bij paddenstoelen, niet alle soorten truffels eten. De zwarte truffels herken je aan de donkere buitenkant en kleine bultjes.

Witte truffels zijn lichtbruin en complexer van smaak, daarom zijn ze ook duurder. Voor de witte variant betaal je gerust duizenden euro's per kilo. Terwijl je voor zwarte truffels ‘slechts’ 500 euro per kilo neerlegt.

De shuffle met neppe truffel

Truffelmayonaise is een variant van de klassieke mayonaise, waarbij eigeel, olie, azijn en mosterd de basis vormen. Om mayonaise die heerlijke, aardse truffelsmaak te geven, voegen producenten truffelaroma of echte truffel toe.

In veel gevallen wordt truffelolie gebruikt, die vaak slechts een kunstmatig aroma bevat. Het aroma is vaak de stof 2,4-dithiapentaan. Deze stof geeft in de natuur de geur en smaak aan truffels, maar kan ook ‘gemaakt’ worden als bijproduct in de olie-industrie.

Speur het etiket af

Maar hoe kom je erachter of jouw truffelmayonaise écht truffel bevat? Simpel: bekijk het etiket. Als er truffel in zit, staat dit vermeld op de ingrediëntenlijst. Bijvoorbeeld als 'zwarte truffel' of 'Tuber melanosporum'. Tuber is de aanduiding dat er truffel in zit, vaak gevolgd met de soortnaam.

Vanwege de prijs gaat het bijna altijd om de zwarte, goedkopere, truffel. Vaak te herkennen aan de naam ‘zwarte zomertruffel’. Deze truffel is de minst aromatische van alle soorten qua smaak en geur. Hij is wel 't meest voorhanden, wat hem ook de voordeligste truffel maakt. In tegenstelling tot zijn duurdere seizoensbroertjes: de herfst- en wintertruffel.

De kwaliteit van truffelmayonaise kan dus flink variëren. Zo zijn er varianten met zowel verse truffel als truffelaroma. Speur daarom altijd het etiket af naar ‘truffel’ of ‘tuber’ om zeker te zijn van het zwarte (of witte) smaakvolle goud.

Wil je vaker weten wat er écht in producten zit?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief

Rode bieten