Zeg je nou hummus, hoummous of hoemoes? Feit is dat het ongekend populair is in Nederland. Wie in de supermarkt kijkt, ziet tientallen soorten en smaken liggen. Maar eten we in Nederland eigenlijk wel authentieke hummus, of is het dermate aangepast dat we stiekem veredelde mayonaise aan het eten zijn?

Waar komt hummus vandaan?

Veel landen in het Midden-Oosten claimen het geboorteland van hummus te zijn. Israël verwijst naar de bijbel, Egypte naar oude kookboeken. Andere bronnen zeggen dat de populaire dip oorspronkelijk uit Syrië komt. Omdat hummus al eeuwen gegeten wordt is het moeilijk te bewijzen waar de exacte oorsprong ligt.

Wat is hummus precies?

Wat we wel weten is dat de basis van hummus maar uit een paar ingrediënten bestaat: kikkererwten, tahin (sesampasta) en eventueel wat olie en kookwater om het af te maken. De kikkererwten worden platgestampt en vermengd met de tahin. Waarna je naar eigen smaak wat olie, peper of zout kan toevoegen. 

Afhankelijk het land waar je hummus eet, kunnen er ook nog ingrediënten als citroensap, knoflook en kruiden in zitten. Het hoofdingrediënt hoort echter altijd kikkererwt te zijn. Maar hoe zit dat in Nederland?

Een authentieke hummus bestaat voor ongeveer 80 procent uit kikkererwten. Wie echter in Nederland een bakje hummus uit de supermarkt haalt, ziet dat daar soms maar zo’n 40 procent kikkererwten in zitten. Hoe zit dat?

Welke hummus eet jij het liefst?
Keuzen

Olie als goedkoop vulmiddel

In de hummus uit Nederlandse supermarkten wordt namelijk veel olie toegevoegd. Veel meer dan hoeveelheid olie die in het Midden-Oosten wordt gebruikt. Het gebruik van olie heeft twee voordelen: het maakt het product langer houdbaar en meer olie zorgt ervoor dat de hummus beter smeerbaar wordt.

De toegevoegde olie is dus erg voordelig voor de producent. Waar de authentieke hummus een dag of drie meekan voordat het bederft, kunnen de bakjes hummus uit onze supers makkelijk een aantal weken mee. 

Ook het smeerbaar maken van hummus is iets typisch Nederlands. Want waar authentieke hummus vaak een dikke puree is, lijkt de hummus op de voorverpakte bakjes er meer uit als een dun smeersel. In het Midden-Oosten wordt hummus vaak als maaltijd gegeten, in Nederland smeren we het vooral op een wrap of op onze boterham.

Hummus met mango, tomaat of chocolade

Het brede scala aan smaken hummus die je in Nederland vindt is ook niet bepaald authentiek. Tomaat, mango en zelfs chocolade-hummus; het is allemaal bedacht door Nederlandse producenten die zien dat het hier goed aanslaat bij de consument.

Het verklaart ook waarom het gehalte kikkererwten in Nederland een stuk lager is. De bakjes hummus met smaak bestaan voor zo’n 20 tot 30 procent uit die betreffende smaakmaker. 

Eet je bijvoorbeeld hummus mango, dan heb je 40 procent kikkererwten, 25 procent mango-water en olie. Een hele andere verhouding dan de authentieke 80 procent kikkererwten in het authentieke recept. Je koopt hier dus geen authentiek gerecht, maar eigenlijk veredelde mayonaise.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie