Zeg je nou hummus, hoummous of hoemoes? Feit is dat het ongekend populair is in Nederland. Wie in de supermarkt kijkt, ziet tientallen soorten en smaken liggen. Maar eten we in Nederland eigenlijk wel authentieke hummus, of is het dermate aangepast dat we stiekem veredelde mayonaise aan het eten zijn?
De van origine Libanese puree, die populair is in het Midden-Oosten, bevat maar een aantal ingrediënten: kikkererwten, tahin (sesampasta) en eventueel wat olie en kookwater om het af te maken. De kikkererwten worden platgestampt en vermengd met de tahin. Waarna je naar eigen smaak wat olie, peper of zout kan toevoegen.
Veel olie
Een authentieke hummus bestaat voor ongeveer 80 procent uit kikkererwten. Wie echter in Nederland een bakje hummus uit de supermarkt haalt, ziet dat daar soms maar zo’n 40 procent kikkererwten in zitten.
Dat komt mede omdat er in Nederland veel olie aan de hummus wordt toegevoegd. Veel meer dan de kleine topping die soms in het Midden-Oosten wordt gebruikt. Die olie heeft namelijk twee voordelen: het maakt het product langer houdbaar en meer olie zorgt ervoor dat de hummus beter smeerbaar wordt.
Die olie heeft dus een financieel voordeel voor de producent. Waar de authentieke hummus een dag of drie meekan voordat het bederft, kunnen de bakjes hummus in Nederland makkelijk een aantal weken mee. Ook het smeerbaar maken van hummus is iets typisch Nederlands. Hummus is eigenlijk een purree, maar ziet er hier toch vooral uit als een smeersel. Waar in het Midden-Oosten hummus echt als maaltijd wordt gegeten, smeren wij het in Nederland vooral op een wrap of op onze boterham.
Meer smaken
Niet alleen de olie wordt op een ‘Nederlandse’ manier gedaan, ook op het gebied van smaak gaat het hier net even anders. De verschillende smaken hummus die je namelijk in de supermarkt ziet liggen, die kennen ze in het Midden-Oosten helemaal niet. Tomaat, chipotle en zelfs chocolade-hummus; het is allemaal bedacht door Nederlandse producenten die zien dat het hier goed zal aanslaan bij de consument.
Het verklaart ook waarom het gehalte kikkererwten in Nederland een stuk lager is. De bakjes hummus met een smaak bestaan voor zo’n 20 tot 30 procent uit die smaak. Eet je bijvoorbeeld hummus mango, dan heb je 40 procent kikkererwten en 25 procent mango-water. Een hele andere verhouding dan de authentieke 80 procent kikkererwten van het origineel.
Je koopt hier dus geen authentiek gerecht, maar eigenlijk veredelde mayonaise.