In het Midden-Oosten kennen ze maar één hummus. Deze bestaat uit minstens 75% kikkererwten, tahin, kookvocht en wat zout. Maar in de Nederlandse supermarkten heb je talloze soorten en smaken. Keuringsdienst van waarde kwam erachter dat de Nederlandse hummus eigenlijk veredelde mayonaise is. Een goede reden om zelf hummus te maken. Zonder olie maar mét heerlijke andere ingrediënten. Wij delen 3 recepten met je.  

Chocolade hummus

Het beste aan zelf hummus maken, is dat het heel simpel is. Je doet alle ingrediënten in de keukenmachine en mixt het tot een romige hummus. Tijd om aan de slag te gaan:  

 

Chocolade hummus  

  • 1 pot kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld onder de kraan) 

  • 45 gram cacaopoeder 

  • 120 gram ahorn siroop 

  • 1 eetlepel 100% pindakaas 

  • 50 ml water 

  • Snufje zout 

Rode bieten hummus

Rode bieten hummus  

  • 1 pot kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld onder de kraan) 

  • sap van een halve limoen 

  • 2 teentjes look 

  • peper en zout 

  • 1 eetlepel tahin (sesampasta) 

  • 1 medium grote rode biet (gekookt, gepeld en gesneden) 

Mango hummus

Mango hummus  

  • 500 gram kikkererwten 

  • 80 gram tahin (sesampasta) 

  • Vruchtvlees van 1 mango  

  • 1 teentje knoflook 

  • Sap van 1 citroen 

  • Hete chilisaus, naar smaak  

  • Zeezout, naar smaak 

  • Kerriepoeder, naar smaak  

 

Wist je dat je zelfgemaakte hummus kan invriezen? Stop de hummus in een diepvriesbakje en vul deze voor ¾ met jouw homemade hummus. Giet er vervolgens een dun laagje olijfolie overheen, zo droogt de hummus niet uit en blijft het goed op smaak.