Vroeger at je een broodje shoarma voor je na het stappen op huis aan ging. Tegenwoordig kun je na een avond doorzakken ook vaak kebab, gyros of döner op de menukaart vinden. Meestal in de vorm van een broodje, wrap of als schotel, en met heel veel vlees. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze gerechten? 

Kebab 

Kebab bestaat al eeuwen en zou zijn ontstaan in het Ottomaanse rijk. Het verhaal gaat dat Ottomaanse soldaten vlees aan hun zwaarden spiesten om deze vervolgens langzaam te bakken boven een vuur. De naam komt dan ook uit het Perzisch en betekent letterlijk gebakken vlees. 

In feite zegt het woord 'kebab' dus niet veel over het gerecht, zolang het maar uit gebakken vlees bestaat. Er zijn dan ook er allerlei soorten kebab, waaronder de welbekende döner kebab, köfte kebab en sis kebab. 

Welk gerecht heeft jouw voorkeur?
  1. Kebab 23% (283 stemmen)
  2. Shoarma 22% (280 stemmen)
  3. Gyros 22% (276 stemmen)
  4. Döner 33% (417 stemmen)

Europese draai 

In Europa is döner kebab veruit het populairste kebabgerecht. Want waar de döner kebab zijn oorsprong in Turkije vindt, is de döner die in Nederland zo geliefd is in Berlijn uitgevonden. Döner in de vorm van een broodje met sambal en knoflooksaus, dat kennen ze in Turkije namelijk niet.  

De originele döner bestaat echter al honderden jaren, en betekent in het Turks iets als ‘draaiend’ en döner kebab is dus ‘draaiend gegrild vlees.’ Het vlees - van oudsher bereid van lamsvlees, maar inmiddels ook met rundvlees, kalkoen of kip - wordt gekruid, samengeperst en op een draaiend braadspit geregen. Van dit draaiende spit snijd je met een speciaal mes of een elektrisch snijapparaat stukken vlees af. 

Draaiend 

Shoarma is een Arabische variant op de döner kebab, en is afgeleid van het Turkse woord 'çevirme' – dat net als döner iets betekent als ‘draaien’. Het van oorsprong Turkse gerecht is door Israëliërs meegenomen naar Arabische landen waar het de verbasterde naam shoarma of shawarma kreeg. 

Maar is er dan überhaupt een verschil tussen döner en shoarma? Shoarma wordt namelijk van origine net als döner kebab gebraden op een verticaal spit en bereid met lamsvlees, kip of rund.

Shoarma en kebab verschillen dus maar weinig van elkaar op de kruiden en variatie in toppings na. Al zul je de authentieke shoarma hier niet snel terugvinden. De shoarma uit de supermarkt is zelfs van varkensvlees, en bestaat uit dikkere reepjes voorgekruid vlees. Over het algemeen wordt het vaak gegeten met knoflooksaus, in tegenstelling tot hummus of tahini volgens Israëlisch recept. 

Foto van broodje döner kebab

Keuringsdienst van waarde aflevering

Döner kebab

Vroeger at je een broodje shoarma. Tegenwoordig staat er döner kebab op de ruit van de shoarmazaak. De keuringsdienst onderzocht de exotische gehaktstaaf. Want is lamsdöner wel echt gemaakt van lamsvlees?

Bekijk de aflevering hier

Gheereezo 

Aangezien Griekenland op steenworp van Turkije ligt was een kwestie van tijd tot de Grieken met een eigen variatie op de döner kwamen. Daar werd het gerecht gyros genoemd. Dit is afkomstig van het Griekse woord gheereezo, wat – je raad het al – net als döner en çevirme iets als draaien of rond(e) betekent in het Grieks. 

Gyros 

Gyros heeft dan ook veel weg van shoarma. Ook dit gerecht bestaat uit gemarineerde stukken opeengestapeld vlees, die aan een verticaal spit garen. Echter waar de Turken voornamelijk lams of kalfvlees gebruiken voor hun kebab, gebruiken de Grieken van origine varkensvlees of kip om gyros van te maken. Dit wordt vervolgens samen met tzatziki en groenten als komkommer, sla, tomaten en ui in een pita gevouwen

Een hoop vlees 

Dus heb je na het stappen trek in een broodje gebraden vlees, dan is de keuze reuze. Veel landen hebben letterlijk en figuurlijk hun eigen draai gegeven aan de gegrilde spiesen vlees. Zo heeft Turkije tientallen soorten kebab, Israël heeft shoarma met hummus en Griekenland varkensgyros met tzatziki.  

Bestel je één van deze gerechten in Nederland, dan is de kans groot dat het ook weer een variatie is op de authentieke bereiding, want wij Hollanders hebben er nou eenmaal weer onze eigen draai aan gegeven. Vaak met knoflooksaus en een simpele salade. 

Meer weten over het eten dat je in je boodschappenmand stopt?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Ersin zongedroogde tomaat