In veel supermarkten staan ze gebroederlijk naast elkaar: cola zero en cola light. Maar wat is precies het verschil? Of is een extra label vooral een bruisende inkomstenbron? De Keuringsdienst doorprikt de bubbels en ontdekt wat deze cola's echt van elkaar onderscheidt. 

Nederlanders drinken geregeld light

Drink je een glas cola van 250 ml? Dan drink je als snel 26 gram suiker, ook wel bijna 7 suikerklontjes weg. Wil je een drankje met minder suiker en dus minder calorieën? Dan wordt er vaak gegrepen naar de light- of zerovarianten: drankjes die veelal gezoet zijn met zoetstoffen. 

Als ik cola koop dan kies ik voor:
Keuzen

200 maal sterker dan normale suiker

Als je voor een caloriearme cola wilt gaan, heb je de keuze tussen light en zero. Volgens Coca-Cola bevat de zero-variant meer smaakaroma dan de light-variant. Het zero-drankje heeft ook iets meer aspartaam en minder Ace-K. 

Aspartaam en Ace-K zijn synthetische zoetstoffen die 200 maal sterker zijn dan normale suiker. Krachtige goedjes dus. Aspartaam wordt aangeduid met E951 en Ace-K met E950.

Aspartaam in cola mogelijk kankerverwekkend

Onlangs heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn zorgen geuit over de zoetstof aspartaam, die mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Toch blijft de dagelijkse dosis die je zonder risico kan nuttigen hetzelfde. 

Voor de gelegenheidsdrinker van cola is er geen enkel probleem. Maar voor de fervente cola light-fan is het een factor om rekening mee te houden.

Verschillend aantal calorieën tussen cola light en zero

De gebruikte voedingszuren in Coca-Cola light en Coca-Cola zero spelen een rol in het aantal calorieën per drankje. Voedingszuur zorgt ervoor dat de cola zuurder wordt. Coca-Cola zero bevat het voedingszuur natriumcitraat, terwijl in Coca-Cola light citroenzuur zit. 

Dat verklaart ook het verschil in calorieën tussen zero (0,3 kcal per 100 ml) en light (0,2 kcal per 100 ml). Waarom de voedingszuren per versie verschillen, is onduidelijk.

Cola light voor vrouwen, cola zero voor mannen

Naast de ingrediënten van cola, is er nog een héél ander verschil tussen light en zero. Oorspronkelijk werd Coca-Cola zero geïntroduceerd als de suikervrije variant speciaal voor mannen. Uit onderzoek van de frisdrankfabrikant bleek namelijk dat voornamelijk vrouwen cola light dronken, terwijl mannen niet graag met een 'vrouwendrankje' gezien wilden worden. 

Om meer winst te behalen, werd Coca-Cola zero daarom vooral op mannen gericht. En de smaak? Die zou volgens de fabrikant lijken op die van 'de traditionele cola', net zoals het geval was bij cola light. 

Ook de grote concurrent van Coca-Cola: Pepsi introduceerde om die reden een nieuw lightproduct. Naast de Pepsi Max, maakte Pepsi zero zijn opwachting speciaal voor mannen

Ingrediënten én vooral marketingtruc leggen verschillen bloot

Wat is nu het verschil tussen al die blikjes Coca-Cola light en Coca-Cola zero? Het zit 'm in de verhouding synthetische zoetstoffen, het niveau van smaakaroma's en de soort voedingszuur. Maar bovenal is cola zero als marketingtruc geïntroduceerd als het 'mannelijke' suikervrije alternatief voor de 'vrouwelijke' cola light.

En de smaak? Daar zijn duidelijk verschillende kampen in. Sommigen vinden dat de cola zero het dichtst in de buurt komt van het origineel. Andere zweren bij de legendarische zilveren cola light-blikjes. 

Als eerste Keuringsdienst van waarde nieuws ontvangen?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van Waarde - team