Glühwein: een gloeiendhete drank die vele harten en handen in de wintermaanden verwarmt. Maar wie een fles glühwein uit het schap trekt, merkt meteen iets op: die prijs. Glühwein is veruit de goedkoopste wijn. Dat terwijl het toch echt rode wijn lijkt. De vraag rijst: wat voor wijn is dat?

Gloeiende wijn

De naam ‘glühwein’ betekent in het Duits letterlijk vertaald ‘gloeiwijn’. In de regel wordt glühwein van rode wijn gemaakt, maar er bestaat ook een variant gemaakt van witte wijn.  

Om deze kruidige wijn zijn kenmerkende smaak te geven, wordt er kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschil aan de wijn toegevoegd. Maar welke wijn stoppen fabrikanten nou in die goedkope flessen?

Want waar een standaard fles rode wijn uit de supermarkt al gauw €10 per liter kost, ligt de gemiddelde prijs van glühwein rond de €3,50 per liter.

Bulkwijn

Dat glühwein betaalbaar is komt onder andere door de productiemethodes. Glühwein fabrikanten gebruiken wijn die op enorme schaal geproduceerd wordt in landen als Spanje, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Bulkwijn noemen ze dat.

Bulkwijn is goedkoop omdat het snel en efficiënt wordt gemaakt. De druiven worden in grote hoeveelheden geoogst, verwerkt en opgeslagen in reusachtige tanks. "Hoe meer volume je maakt, hoe lager de prijs per liter," legt García-Hierro uit. En daar zit een belangrijk deel van het antwoord: glühwein begint met een basis van goedkope wijn.

Most have

Maar dit kan toch niet de enige reden zijn voor dit enorme prijsverschil? Er wordt net zo goed ‘normale’ rode wijn op grote schaal geproduceerd. 

Producenten hebben nóg een truc om de prijs verder te drukken: most. Most is het ongegiste druivensap dat ontstaat wanneer druiven worden geperst. En die most is een stuk goedkoper dan wijn.

‘Voor glühwein gebruiken we 40 procent most en 60 procent wijn,’ zegt García-Hierro. Zo drukken ze dus de kosten, maar het gevolg is wel dat het alcoholpercentage van glühwein lager is dan van andere rode wijn.

Minder alcohol betekent minder accijns

Waar een fles rode wijn al gauw tussen de 12 en 14 procent alcohol bevat, blijft glühwein vaak steken rond de 8 procent. En dit lagere alcoholpercentage heeft een gunstig effect op de prijs. Hoe lager het alcoholpercentage, hoe minder accijns producenten hoeven te betalen.

Proost!

Glühwein uit de winkel is dus vooral een mengsel van goedkope bulkwijn, aangelengd met druivensap en een lading kruiden. Het resultaat? Rode wijn die een stuk goedkoper is dan elke andere fles in het wijnschap. Unglaublich toch? Want voor een paar euro haal je al een fles vol winterse wijn in huis.

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie