Zoet, zacht en sappig. Zo eet men de aardbei het liefst. Maar de Keuringsdienst van waarde vindt ze niet meer zo smaken zoals vroeger. Wat is er in vredesnaam met de aardbei gebeurd waardoor ze nu zuur en hard smaken?

Vruchten afwerpen

De naam zegt het al: de herkomst van de aardbei ligt in de grond. Maar hoewel de productie van de aardbei stijgt, daalt het aantal telers dat de aardbei nog daadwerkelijk uit de grond haalt. Boeren die nog in de volle grond telen, doen dat met een reden: omdat die aardbei in hun ogen veel smaak krijgt door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen in de grond.

Op je knieën deze zomerkoninkjes oogsten, is zwaar werk. Daarnaast zitten supermarkt helemaal niet meer op de vollegrondaardbei te wachten. Steeds meer telers kiezen voor kassenteelt, zodat ze aan de supermarktvraag kunnen voldoen én meer geld verdienen. Gewoon omdat de aardbeienplant onder glas het hele jaar zijn vruchten afwerpt. 

De supermarktaardbei smaakt mij niet meer
  1. Eens 93% (7333 votes)
  2. Oneens 7% (517 votes)

Kassenteelt

Meer geld voor de teler, maar met een mindere smaak voor de consument? Niet per se, want kassenteelt heeft wel degelijk voordelen. De aardbeienplant is beter beschermd tegen regen en ongedierte. Het smaakprobleem zit ‘m niet zo zeer in de manier van telen, maar in de manier waarop de plukkers in opdracht van de supermarkt in de kas te werk gaan. Aardbeien worden geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Een aardbei die helemaal rijp is, is namelijk maar twee tot drie dagen houdbaar. De supermarkt wil aardbeien met een houdbaarheid van minimaal zeven dagen.

Ook interessant voor jou:

Maar hoe komen ze dan aan die knalrode kleur?

Een onrijpe aardbei kun je aan een aardbeienplant herkennen aan de groene kleur. De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is. Niet omdat we dat als consument graag willen, maar omdat de supermarkt de verminderde smaak bij het verlengen van de houdbaarheidsdatum simpelweg voor lief neemt. 

Meer weten over de herkomst van je eten?

Schrijf je in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief.

Sosha - babygroenten