Op veel etiketten staat het woord concentraat. Zo heb je vruchtenconcentraat, maar ook vruchtensap uit concentraat. Toch zijn deze twee zijn niet hetzelfde. Hoe zit dat?

Concentraat

Concentraten hebben de vorm van poeder of vloeistof. Daarin zit een grote hoeveelheid van één of meerdere stoffen. In hoge concentratie dus. Een concentraat wordt meestal verkregen door aan een vloeistof het vocht te onttrekken. Dit gebeurt met technieken als inkoken, vriesdrogen, destilleren, centrifugeren en drogen. Deze technieken worden veel in de voedingsindustrie gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld medicijnen worden actieve stoffen geconcentreerd.

Vruchtenconcentraat is gezonder dan geraffineerde suiker
  1. Eens 31% (157 votes)
  2. Oneens 69% (342 votes)

Vruchtensap uit concentraat

Om een vruchtensap te maken uit concentraat wordt eerst het sap uit de vers geplukte vruchten gehaald. Daarna wordt met een dampinstallatie (een deel van) het vocht uit het sap onttrokken. Dit gebeurt bijna altijd in het land van herkomst. De dikke brij die dan overblijft is het concentraat.

Het volume van het concentraat is tien keer kleiner dan van het oorspronkelijke sap. Hierdoor is er minder ruimte nodig om het te vervoeren naar bijvoorbeeld Nederland. De producenten in Nederland voegen aan het concentraat water en eventueel andere smaak en geurstoffen toe, zodat er weer sap ontstaat. En dat sap komt terecht in jouw pakjes vruchtensap.

Gedeïoniseerd concentraat

Een gedeïoniseerd concentraat begint in de vorm van een (ingedikt) vruchtensap zoals appelsap. Dat wordt door een ionenwisselaar gehaald, waardoor alle kleur, smaak en mineralen verwijderd worden. Wat je dan overhoudt is een soort suikersiroop die er uitziet als water. Het maakt voor het uiteindelijke concentraat geen verschil of het uit appel, peer of druif komt, want het bestaat bijna volledig uit suikers.

Schuilnamen

Dit goedje kan aan alle producten waar suiker in zit worden toegevoegd, maar de term ‘gedeïoniseerd concentraat’ zal je niet snel tegen komen. Op een etiket vind je het vaak onder schuilnamen als: vruchtenconcentraat, fruitconcentraat, vruchtenextract, fruitextract en sap concentraat. Op deze manier kan je suiker toevoegen aan bijvoorbeeld frisdrank zonder het suiker te noemen. 

Meer weten over je eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Ersin met laurier - Keuringsdienst van waarde