In kookboeken en op internet barst het van de suikervrije taarten, smoothies, koekjes en toetjes. Met in plaats van witte suiker, natuurlijke zoete alternatieven als honing of dadels. Maar maakt het nou echt verschil?

Wat is dan suiker?

Ahornsiroop, honing, kokosbloesemsuiker en zelfs bananen. Enkele voorbeelden van vervangers van de, voor jou waarschijnlijk meeste bekende, witte kristalsuiker. Die komt vanuit de Hollandse klei getrokken suikerbieten. Die bieten worden in stukjes gesneden, gekookt, ingedampt en uiteindelijk geraffineerd. Tot er zuivere suiker overblijft.

In warmere landen maken ze dit van riet. Dit gaat op precies dezelfde manier als bij de suikerbiet. Wel is rietsuiker iets lastiger te raffineren. Vaak blijft er nog een piepklein beetje bruine kleurstof, of melasse, achter in de suiker. Die zorgt voor de kleur.

'Ik vervang suiker door suikervrije alternatieven'
  1. Ja! 36% (659 stemmen)
  2. Nee! 34% (620 stemmen)
  3. Zo af en toe 30% (559 stemmen)

Geen verschil

En ook al ziet dat bruine er gezond uit: 'Er zit eigenlijk helemaal geen verschil tussen rietsuiker en bietensuiker,' vertelt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell. 'Het heeft precies dezelfde structuur en heeft ook hetzelfde effect op het lichaam. Alleen het ziet er net een beetje anders uit door die kleurstof.' Ze zijn dus op de kleur na identiek.

Suiker bestaat eigenlijk uit twee verschillende stofjes: glucose en fructose. Ze worden allebei net even anders verwerkt door je lichaam, maar de voedingswaarde is precies hetzelfde: 4 calorieën per gram. In gewone suiker en rietsuiker zitten glucose en fructose in een verhouding van allebei precies de helft.

Ook interessant voor jou:

Honing is kristalsuiker

Maar… als je witte suiker vervangt door honing, krijg je precies dezelfde stoffen binnen. Want ook honing bestaat, naast een beetje water, voor het grootste deel uit glucose en fructose (43% fructose, 37% glucose, 17% water en 3% overig). 'Honing is ook suiker,' vertelt Seidell. 'Als je honing een tijdje laat staan, gaat het versuikeren zoals dat dan mooi heet. Dan wordt het gewoon ook kristalsuiker.'

Waar zit het nog meer in?

Veel mensen weten het misschien niet maar fructose en glucose zitten ook in de suiker van:

  • Ahornsiroop
  • Agavesiroop
  • Kokosbloesemsuiker

Ze zitten zelfs in de suiker in fruit. Seidell: 'Als je de verkeerde suikers in overmaat eet, dan maakt het niet uit waar die suikers vandaan komen. Over het algemeen zijn die allemaal hetzelfde.'

Suikervrije recepten?

Veel suikervrije recepten bevatten een heleboel dadels. Maar die bestaan voor 2/3 uit glucose en fructose. Als je dadels en ander fruit in zijn geheel eet, is dat niet zo’n probleem. Na een paar heb je er wel genoeg gehad en stop je met eten. Maar doe je ze allemaal in de blender, dan kun je er opeens zoveel van eten als je wilt. Hierdoor krijg je alsnog evenveel suiker binnen als wanneer je gewone suiker gebruikt.

Dus zo maakt het niet uit of je je taart bakt met een veel witte suiker, rietsuiker, honing, dadels of ander fruit. Suiker is suiker.

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst van Waarde