Wat zit er eigenlijk in caloriearme frisdranken en limonades?

Op sommige frisdranken en limonades staat in reuzegrote letters ‘zonder suiker’ of ‘caloriearm’. Maar hoe kan een limonade eigenlijk caloriearm en tegelijkertijd zó zoet zijn?

Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken. Volgens Taco Juriaanse, directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS), passen producenten bestaande recepturen aan, zodat ze minder suiker bevatten. Ook worden er nieuwe drankjes zonder of met weinig calorieën ontwikkeld. 'Er is in de promotie van producten steeds meer nadruk op laagcalorische frisdranken en andere gezondere alternatieven,' zegt Juriaanse eerder in de media.

Zoetkracht

‘Superlekker suikervrij’ is het motto van een Nederlandse limonadeproducent. We zochten contact met verschillende limonade- en frisdrankproducenten, maar die wilden niet meewerken aan ons onderzoek. Iemand die ons wel te woord wil staan, is Frank Lindner, campagneleider bij Foodwatch – een onafhankelijke Europese consumentenrechten organisatie.

'Hoe zoet het is heeft te maken met de enorme zoetkracht van zoetstoffen. Ze zijn vaak 200 tot 300 keer zoeter dan suiker,' vertelt Lindner. 'Een bekende zoetstof is aspartaam, E951. Je hebt er maar heel weinig van nodig om een product zoet te maken.' Ook zijn er industriële zoetstoffen waarvan de zoetende kracht ongeveer 30.000 keer groter is dan bij suiker. 'Een voorbeeld daarvan is advantaam, E969.'

Hoe drink jij je frisdrank?
  1. Met suiker! 28% (898 votes)
  2. Zonder suiker! 72% (2257 votes)

Wel of niet schadelijk?

Producenten zelf vermelden op hun website dat ten onrechte wordt beweerd dat zoetstoffen schadelijk zijn, en dat er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn die aantonen dat er getwijfeld moet worden aan de door hen gebruikte zoetstoffen. Foodwatch denkt hier echter anders over: 'Ook het Voedingscentrum meldt op hun site dat E-nummers zijn goedgekeurd, maar er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar buiten dat veel negatieve kanten belicht van additieven, en in het bijzonder van zoetstoffen. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft de taak om ervoor te zorgen dat zoetstoffen van tijd tot tijd opnieuw worden geëvalueerd. Maar we wachten nu al negen jaar op de herevaluatie van aspartaam,' vertelt de campagneleider.

Het cocktaileffect

Is de kritiek op suikervervangers terecht? Daar zijn de meningen duidelijk over verdeeld. Volgens Frank Lindner moet er in elk geval iets veranderen wat betreft het testen van de E-nummers: 'Al die keuringen van E-nummers gebeuren één voor één – los van elkaar. We lopen daardoor risico op wat wij het "cocktaileffect" noemen; niemand weet precies wat er gebeurt als er meerdere zoetstoffen met elkaar of met andere E-nummers in één product zitten. Daar zetten wij bij Foodwatch grote vraagtekens bij.'

Let jij op je calorie-inname, maar drink je wel graag een zoet drankje? Dan kun je natuurlijk voor frisdrank of limonade zonder suiker en met nauwelijks (of geen) calorieën kiezen. En als je sommige E-nummers die in de schappen liggen toch liever vermijdt, kun je het ook bij een glaasje limonade mét suiker houden.

3x mythes over suiker ontkracht

Nederlanders consumeren per persoon gemiddeld 14 suikerklontjes per dag en ruim 20 kilo toegevoegde suikers per jaar. Er bestaan dan ook veel mythes over suiker die niet altijd volledig op waarheid berusten. Tijd om meer te leren over het goedje waar we zó dol op zijn.

3x mythes over suiker ontkracht

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

keuringsdienst van waarde pandan pandanrijst ersin