7 op de 10 Nederlandse jongeren vindt frisdrank drinken heel normaal. Een groot deel drinkt het zelfs dagelijks, dat blijkt uit een landelijke enquête van de gemeente Amsterdam onder 1000 jongeren. Kinderarts Edgar van Mil: “We zien direct gewichtsverlies bij tieners die het lukt om te stoppen met frisdrank.”
Bijna een derde van de bevraagde jongeren had in de week voor de enquête elke dag frisdrank gedronken. De helft dronk het op vier of meer dagen in de week. Bij 65 procent is er meestal wel frisdrank in huis. En tieners kopen ook zelf frisdrank: 54 procent doet dat bij de supermarkt en 19 procent doet dat bij een automaat of de kantine op school.
Frisdrank draagt bij aan overgewicht
De uitslagen van het onderzoek zijn opvallend, omdat de Gezondheidsraad het drinken van frisdrank afraadt, het advies is: drink het zo min mogelijk. Frisdranken bevatten veel suikers en vergroten daarmee de kans op overgewicht en diabetes type 2. Het overgewicht onder de 12 tot 18-jarigen is in de afgelopen 30 jaar verdubbeld: ruim 16 procent van de jongeren is inmiddels te zwaar.
Kinderarts en vice-voorzitter van de expertisegroep obesitas van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK), Edgar van Mil, ziet in zijn praktijk de gevolgen van ongezond gedrag zoals frisdrank drinken: “Kinderen hebben echt wel op school geleerd dat frisdrank ongezond is, maar hun omgeving maakt het ze moeilijk om het niet te drinken,” zegt Van Mil. “We zien in de praktijk wel direct gewichtsverlies bij tieners die het lukt om te stoppen met frisdrank.”
De uitzending ‘De bittere smaak van zoete dranken’ is zondag 13 februari te zien om 22.10 uur bij KRO-NCRV op NPO2.
Lees hier het hele onderzoek op Pointer.nl
In gesprek over Vet
Naar aanleiding van ons onderzoek VET! Organiseert KRO-NCRV op donderdag 17 februari een online live gesprek over gezonde leefstijl, gepresenteerd door Teun van de Keuken.