Met zwarte en groene thee zijn de meeste theeleuten wel bekend. Er bestaat echter ook een exclusievere variant: witte thee. Toch kun je het in bijna elke supermarkt krijgen voor maar een paar euro. Hoe kan dat? De Keuringsdienst dompelt zich onder in de wereld van de witte thee.
Witte thee wordt gemaakt van dezelfde plant
Hoewel alle thee afkomstig is van dezelfde theeplant (Camellia sinensis), zorgt de manier waarop producenten de theebladeren oogsten en verwerken voor grote verschillen in smaak, maar ook in prijs.
Lichte subtiele smaak
Witte thee wordt enkel gedroogd in de zon. Hierdoor krijgt witte thee een erg subtiele en grassige smaak. Theeverkoper Johan Looijen zegt: ‘Witte thee is een hele zachte thee. Het smaakt licht en zoetig, en geeft haast geen kleur af.’ Maar wat maakt witte thee zo duur en exclusief?
Thee van de hoogste kwaliteit
Dionne Oomen legt in de Keuringsdienst van waarde-uitzending uit hoe het kan dat witte thee duurder is: ‘Voor witte thee knip je alleen de toppen van de theeplant, en de daaropvolgende bladeren.’
Het plukken van deze toppen is een erg arbeidsintensief proces. De theeblaadjes en knoppen mogen namelijk niet kapotgaan in het productieproces. De bladeren en toppen van de theeplant worden daarom allemaal handmatig geplukt door speciale theeplukkers. En dit zie je terug in de prijs.
‘Witte thee is bij ons twee keer zo duur als zwarte thee,’ aldus theeverkoper Johan Looijen. Toch kun je het in bijna elke supermarkt krijgen. En de zakjes witte supermarktthee kosten hetzelfde als de zwarte of groene variant. Hoe kan dat: witte thee is toch een exclusief product?
Grootschalige productie
Witte thee bestemd voor theezakjes wordt op grote schaal geoogst en verwerkt. Dit doen theeproducenten vaak machinaal, in tegenstelling tot het handwerk dat gemoeid gaat bij de productie van hoogwaardige witte thee die je in speciaalzaken haalt.
Theedeskundige Mariëlla Erkens zegt: ‘De theebladeren zijn in de fabriek helemaal fijngehakt in een machine. Vervolgens gaat dit door een zeef. De kleinste en fijnste deeltjes (het gruis) dat overblijft, dat gaat in de theezakjes. Dit is de laagste kwaliteit witte thee.’
Latere pluk
Maar dit is niet het enige verschil met hoogwaardige witte thee. De witte thee in theezakjes komt uit een latere pluk. Dit zijn de bladeren die in het late voorjaar of in de zomer geoogst worden. Deze theebladeren zijn van minder hoogwaardige kwaliteit volgens thee-experts.
Verwerkingsproces
Het enige wat witte supermarktthee witte thee maakt, is het minimale verwerkingsproces. Er komen namelijk minder verwerkingsprocessen bij de productie van witte supermarkt-thee kijken dan bij groene of zwarte thee. Zou het dan niet juist de goedkoopste thee moeten zijn?
Alles wat witte thee exclusief maakt ontbreekt in theezakjes
Hoogwaardige witte thee is een product waar veel handarbeid bij komt kijken, en daarmee een exclusief product wat met zorg behandeld moet worden.
De witte thee die in voorverpakte theezakjes zit is dat echter niet. Met als resultaat dat de subtiele bijzondere smaak van witte thee ook volkomen verloren gaat.