De voedingsindustrie beweert dat wij niks bakken van braden. Daarom hebben ze speciale bak- en braadproducten in het leven geroepen. Wat je ook wil bakken of braden: bak & braad zou de uitkomst zijn. Maar wat zit er precies in die specialistische goedjes, dat ouderwetse boter, margarine of olie niet bakken of braden kan?

Gebruik jij weleens bak- en braadproducten?
Keuzen

Oliën 

Bak- en braadproducten bestaan uit een combinatie van plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie, palmolie en sojaolie. Sommige bak- en braadproducten bevatten naast vet ook toegevoegde smaakstoffen als runderbouillonpoeder en antioxidanten om het goudgele goedje langer houdbaar te maken.

De perfecte biefstuk? 

Bak & braad heeft een hoger rookpunt dan boter, margarine en olijfolie. Dat betekent dat het op hogere temperaturen verhit kan worden zonder te verbranden. Daarom worden bak- en braadproducten vaak gebruikt voor het braden van een biefstuk. Volgens de fabrikant zou je zo makkelijker een perfecte (medium-)rare biefstuk kunnen bereiden. 

Trouwens: is het je weleens opgevallen dat vlees bruiner is als je het klaarmaakt met bak- en braadproducten? Deze producten bevatten namelijk een stofje om je vlees bruiner te maken. Zo ziet je vlees er ook nog eens mooi uit.

Ongezond? 

Er zit verschil tussen bak- en braadproducten in vloeibare of vaste variant. Denk hierbij aan vloeibaar bakvet, vaste margarine en kokosvet. En dan vraag je je natuurlijk af: zijn die producten niet hartstikke ongezond voor je? Ze hebben een hoog vetgehalte, van ongeveer 97% vet. Daardoor spettert bak & braad ook niet in de pan. 

 

Hoewel deze vetten en de calorieën van bak- en braadproducten niet per se gezond zijn, kunnen ze alleen schadelijk zijn als je er te veel van binnenkrijgt. In dat geval dragen ze bij aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Bak en braad met mate en je geniet zorgeloos van een biefstukje.

Boter is geen boter

In principe zijn bak- en braadproducten oliën met verdikkingsmiddel en smaakmakers. ‘Het is margarine, geen boter’, zegt voedingswetenschapper Marianne Geleijnse. ‘Mensen kennen het verschil tussen boter en margarine vaak niet. Boter maak je van dierlijke vetten en margarine van plantaardige oliën.’ Kortom: bak- en braadboter is geen boter, maar olie met een boteraroma.

Vloeibaar vet

Bak- en braadproducten zijn dus vetten in vaste of vloeibare vorm. Ze worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Misschien paste ‘frituren’ niet in de naam. Ze bestaan uit een combinatie van (plantaardige) oliën en vetten, en hebben een hoger rookpunt dan andere vetten. En ze geven zelfs een mooi bruin kleurtje aan je vlees. Best een vet product dus. 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Keuringsdienst van waarde - Cellulose - Sosha