Tussen het rijke scala aan flessen en potjes in de schappen, springen de kleurrijke flesjes citroensap ons tegemoet. Maar wat zit er eigenlijk in die kleurrijke flesjes? Is het simpelweg citroensap, of kunnen we ons zuur verdiende geld beter op zak houden?

Kleurrijke flesjes

Niet iedereen heeft zin om zelf citroenen uit te knijpen en kiest daarom liever voor gemak. De voedingsindustrie heeft daar iets op bedacht en verkoopt ook voorgeperste citroensap in handige flesjes. Kleurrijke flesjes die je gerechten in een handomdraai voorzien van een frisse kick.

Heb jij een flesje citroensap in de koelkast staan?
Choices

Natuurlijk conserveermiddel

Of je het nou gebruikt voor een snelle salade of om je cocktail wat extra’s te geven, die kleurrijke flesjes citroensap zijn een anker van gemak. Citroensap wordt namelijk niet alleen voor de smaak gebruikt in bijvoorbeeld salades of een drankje, maar ook vanwege de zuurgraad. Het sap voorkomt dat fruit en groentes bruin worden (oxideren). Het dient dus in feite als natuurlijk conserveermiddel.

Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat een geopende avocado bruin wordt door er citroensap overheen te gieten. Knijp een beetje citroensap over de avocado en smeer dit uit en doe er eventueel nog wat vershoudfolie overheen. Als je dit doet krijgt je avocado wel een licht citroensmaakje, maar dan hoef je die avocado in ieder geval niet na een halve dag weg te gooien.

Vers of uit concentraat

In de supermarkt zijn er twee varianten van het voorverpakte citroensap te vinden: vers of uit concentraat. Dit is op het eerste oog niet altijd even duidelijk, maar het moet wel vermeld staan op het flesje. Citroensap uit concentraat is qua smaak vele malen sterker dan vers citroensap.

Om van citroensap concentraat te maken moet (een groot deel van) het vocht aan het citroensap onttrokken worden. Na dit proces blijft er een dikke stroperige substantie achter die vele malen sterker is van smaak, en minder volume inneemt. Vervolgens kan er in de fabriek weer water aan worden toegevoegd om het te verdunnen tot de gewenste sterkte.

Toevoegingen

De variant met 'vers' sap wordt niet uit concentraat gemaakt, maar bestaat grotendeels (99,8%) uit puur citroensap. Wat er vaak nog wel aan het verse sap wordt toegevoegd, is etherische citroenolie om de smaak te versterken. Dit kan in flesjes citroensap uit concentraat zitten, maar ook in de flesjes met 'vers' citroensap.

Ondanks dat citroensap zelf als conserveermiddel fungeert door de hoge zuurgraad, worden er ook vaak conserveringsmiddelen als E224 (sulfiet) aan toegevoegd. Dit doet de fabrikant om de houdbaarheid van het sap verder te verlengen.

Je kunt een geopende fles citroensap met E224 makkelijk drie tot zes maanden bewaren in de koelkast. Deze verlengde houdbaarheid is voor veel consumenten een groot voordeel ten opzicht van het zelf persen van citroenen.

Zelf persen

Heb je iets meer tijd, dan kan je het sap ook zelf uit verse citroenen persen. Afhankelijk van de citroen en de grote van de vrucht haal je 45 à 50 milliliter sap uit een citroen. Versgeperst citroensap is echter wel minder lang houdbaar dan het sap uit de kleurrijke flesjes in de supermarkt.

Versgeperst citroensap is ongeveer drie tot vier dagen houdbaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Ongeopende citroenen zijn daarentegen een stuk langer houdbaar. In de koelkast kun je deze tot wel vier weken bewaren, en als je ze in een bakje water in de koeling bewaart kunnen ze zelfs drie maanden houdbaar blijven.

Die kleurrijke flesjes zijn verleidelijk en handig. Maar zoals bij elk gemaksproduct, is het een afweging. Versheid aan de ene kant, gemak en langere houdbaarheid aan de andere.

Wil je de meest pure ervaring, overweeg dan om zelf citroenen te persen, maar voor degenen onder ons die de voorkeur geven aan gemak, kunnen de flesjes een geschikte keuze zijn. Lees wel goed de ingrediëntenlijst, want zelfs aan biologische sappen worden wel eens conserveermiddelen en citroenolie toegevoegd.

Wil je de inhoud van je winkelmandje écht leren kennen?

De online Keuringsdienst van waarde supermarktgids gidst je door de supermarkt

kwv_gids_mockup.jpg