Wie wil wildplukken, kan de laarzen thuislaten. Ook in keurig aangeharkte supers ligt het voor het oprapen: wild fruit. Van wilde perziken tot wilde abrikozen, jam met wilde aardbeien tot likeur van wilde vlierbessen. Maar hoe wild is dat wild eigenlijk? De Keuringsdienst van Waarde trekt de wildernis in en plukt er de wilde vruchten uit.
Wild fruit
De term 'wild fruit' roept beelden op van ongetemd fruit dat in verlaten bossen of rotsachtige berggebieden groeit. Maar hoe komen supermarkten aan al die wilde aardbeien, bosbessen, perziken en abrikozen? Zou al dat wilde fruit echt in weelderige bossen worden geplukt?
Ersin Kiriş belt met een supermarktmedewerker om meer te weten te komen over het wilde fruit. 'Wat maakt deze blauwe bessen eigenlijk wild?' vraagt Kiriş nieuwsgierig.
Na een korte stilte volgt een vaag antwoord: 'Ik denk dat ze uit het wild komen.' Maar echt overtuigend klinkt het niet. Want waar plukken ze in vredesnaam op industriële schaal nog wild fruit?
Groeien wilde perziken in het wild?
We gaan zelf kijken in Spanje; dat is waar de meeste wilde perziken groeien. Perzikboer Juan Huguet is met stomheid geslagen. 'Wordt dit bij jullie verkocht als wild? Deze perziken komen van een gecertificeerde boomgaard, net als alle andere perziken. Daar is niks wilds aan.'
Paraguayo of flat peach
De perzik die ze in Nederland als 'wild' verkopen, kennen ze in andere landen helemaal niet onder deze noemer. De platte ‘wilde’ perzik staat in Spanje bekend als 'paraguayo', en in Engeland noemen ze deze perzik simpelweg ‘flat peach’.
De originele wilde perzik
De echte wilde perzik bestond duizenden jaren geleden in China. Deze perzik was nog geen 2,5 centimeter groot, het vruchtvlees was wit en de schil had niet de kleur zoals we die tegenwoordig kennen.
Die originele wilde perzik bestaat inmiddels niet meer. De voorkeur gaat tegenwoordig namelijk uit naar grotere, mooi gevormde en sappige varianten die speciaal op de wensen van telers, supermarkten en consumenten zijn aangepast.
Wilde perzik of designperzik?
Perzikboer Juan Huguet legt in de Keuringsdienst van waarde-uitzending uit dat de wilde perzik die in onze supermarkten ligt door de mens ontworpen en geselecteerd is om bestand te zijn tegen insecten en transport, maar ook voor een verbeterde eetervaring. Dit selectieproces heet veredeling.
‘In plaats van een grote ronde perzik die je gezicht plakkerig maakt met sap, kun je de wilde perzik doordat hij platter is met gemak in je mond stoppen,’ aldus Huguet. Het is dus meer een tamme designperzik dan een wilde perzik die geplukt is in een weelderig bos.
Veredeling
Volgens landbouwonderzoeker Wijnand Sukkel is er door de eeuwen heen veel veranderd aan ons fruit. Dit geldt niet alleen voor perziken; vrijwel al het fruit dat we eten is inmiddels een variant die door de mens is ontworpen.
Wat ooit als klein en kwetsbaar vruchtje in het wild groeide, is nu door veredeling omgetoverd tot sappig, zoet en makkelijk te eten fruit. ‘We hebben echt geselecteerd op zoetheid en stevigheid,’ legt hij uit in de Keuringsdienst van waarde-uitzending.
De vraag vanuit de markt bepaalt steeds meer hoe een vrucht eruitziet, of zelfs welke smaak een vrucht heeft. Wilde aardbeien of bosbessen bestaan dus nog wel, maar blijven vaak klein en kwetsbaar – geschikt voor in de natuur, maar niet voor het supermarktschap.
Wild is slecht een marketingterm
Maar waarom noemen we al dat fruit dat in de schappen ligt dan toch wild? Het lijkt vooral een slimme marketingterm te zijn.
‘Het label 'wild' roept een romantisch beeld op van de natuur, en dit doet het goed bij consumenten,’ aldus een retailexpert. De realiteit is echter dat vrijwel al het zogenaamde ‘wilde’ fruit gewoon in kassen of boomgaarden wordt geteeld. Echt wild fruit voldoet namelijk niet aan de eisen van de markt.
Voor echt wild fruit moet je het bos in
Het wilde fruit uit de supermarkt is dus verre van wild. Voor wie echt wild fruit wil proeven, rest er weinig anders dan zelf de laarzen aan te trekken en de natuur in te gaan – door de brandnetels heen en op zoek naar die ene, stekelige braam of zure bes die nog niet door mensenhanden is aangetast. Maar kijk wel uit waar je dit doet, want je mag niet overal zomaar wildplukken.