Van Italiaanse roerbakgroente tot Cambodjaanse wokgroente. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een groentemix voor. Erg handig, maar zijn die voorverpakte mixjes niet een stuk duurder dan wanneer je zelf je groenten snijdt? De Keuringsdienst duikt het groenteschap in.
Steeds meer keuze
Naast de welbekende voorgesneden roerbak- of wokgroenten zijn er de laatste jaren steeds meer groentemixen bijgekomen. Van Hollandse, Mexicaanse, Italiaanse, Japanse, Chinese en Oosterse groentemixen tot opties zonder ui of juist lekker fijngesneden.
En voor de consument met geld is er nu ook de luxe roerbakgroente die volgens een woordvoerder van de Albert Heijn bestaat uit ‘een andere samenstelling dan de standaardmix.’ Maar vanwaar deze enorme keuze?
Makkelijk en snel
Retaildeskundige Erik Hemmes legt uit: ‘Als je moe bent, dan ben je bereid meer te betalen voor iets makkelijks. Tegen het einde van de maand zit je misschien krap bij kas, dan wil je iets goedkopers. Met het enorme aanbod wil de supermarkt elke klant bedienen.’
Maar ben je daadwerkelijk goedkoper uit als je in supermarkt de losse groenten koopt en thuis je eigen mix maakt?
De proef op de som
Echt goedkoper?
In alle gevallen is het voordeliger als je zelf je groenten snijdt. Soms 40 cent en soms zelfs 2 euro. ‘We kunnen ons voorstellen dat je omgerekend goedkoper uit lijkt te zijn’, laat de Jumbo weten. ‘Jij snijdt immers zelf de groenten, in plaats van dat wij dat voor je doen.’
Losse producten zijn echter vaak niet in kleine hoeveelheden te krijgen. Het kan dus zijn dat aanschafprijs van alle groenten aanvankelijk hoger is, of dat je na één maaltijd nog groenten over hebt.
Als je geen zin of tijd hebt om de dagen erna door te koken met dezelfde groenten, dan ben je helaas duurder uit.
De prijs van een product
Om de prijs van zo’n groentemix te drukken, kijkt de supermarkt goed naar de groentes die in zo’n voorverpakte mix gaan.
Jumbo zegt daarover het volgende: ‘We proberen in de mix verschillende ingrediënten te combineren waarbij we het totale prijspunt acceptabel voor de klant willen houden.’ Relatief dure peultjes worden bijvoorbeeld aangevuld met goedkopere wortel of prei.
De keuze voor de specifieke groentes in de regionale groentemixjes neemt daardoor wel enigszins in authenticiteit af. Want wat doet paprika in Chinese roerbakmix en gebruiken ze in Thailand echt Chinese kool?
Prijs of gemak
Toch gaat het niet altijd om de prijs. ‘Mensen lijken steeds minder tijd te hebben of willen geen tijd maken om uitgebreid te koken’, vervolgt Hemmes. ‘Dat zie je terug in de supermarkt die vol staat met wat duurdere en voorverpakte producten of kant-en-klaar maaltijden.’
Gemakkelijk of goedkoop, wat kies je?
Voorgesneden groentemixen zijn omgerekend dus inderdaad duurder. De losse ingrediënten kopen en alles zelfs snijden blijft de voordeligste optie, mits je alle groenten opmaakt.
Toch is zo’n voorverpakt mixje op zijn tijd toch best handig. Dus als je de volgende keer in de supermarkt staat kun je je afvragen: ga je voor het gemak of pak je liever zelf de snijplank erbij?