Er heerst vogelgriep in Nederland. De pluimvee zit in lockdown, oftewel in kippentaal, ophokplicht. De pechvogels zaten afgelopen jaar maanden binnen en het lijkt er niet beter op te worden. Komt er een nieuwe pandemie aan?
Met het kopen van vrije uitloop eieren dachten we het beste met de kip voor te hebben. Vrije uitloop eieren komen namelijk van kippen die meer leef- en beweegruimte hebben en regelmatig buiten komen. Nu kippen verplicht opgehokt zitten en er buiten geen kip meer te bekennen is, blijkt het tegendeel. Vrije uitloop kippen krijgen sinds de ophokplicht geen ruimte en zitten verplicht in isolatie. In de wet staat dat na zestien weken het ei het label ‘vrije uitloop ei’ verliest en verkocht moet worden als een scharrelei.
Vogelgriep
Volgens pluimveehouders zijn het trekvogels die voor de verspreiding van vogelgriep zorgen. Kippen die buiten lopen kunnen in aanraking komen met wilde vogels en zo de griep oplopen. Maar de huidige variant van vogelgriep is ontstaan in de pluimveehouderij. Deze is overgeslagen naar wilde vogels waardoor vogelgriep niet langer beheersbaar is. In de uitzending van Keuringsdienst van waarde beschrijft vogelgriepexpert Thijs Kuiken het als ‘vogelgriepseizoen’. Niet alleen in Nederland lijdt pluimvee aan vogelgriep, maar in heel Europa. Thijs Kuiken: “Vogelgriep blijft constant aanwezig in de vogelpopulatie, net zoals COVID-19 in de humane populatie”.
Een vogelgriep uitbraak die meer dieren heeft gedood én meer landen besmet heeft dan alle andere vogelgriep uitbraken bij elkaar. Een zeer ernstige situatie dus. Wat kan je doen tegen de vogelgriep? De Keuringsdienst van waarde duikt in de pluimvee industrie en zoekt het uit!

Hoe kan jij de kip helpen?
Vogelgriep expert Thijs Kuiken legt in de uitzending uit dat de maatschappij een steentje kan bijdragen aan het afslanken van de pluimveesector. Het eten van een kip en haar eieren moeten wij niet meer zien als dagelijkse kost, maar als luxe. Wat precies dé vervanger van het ei is, is nog niet helemaal duidelijk. Het alternatief voor kip wél, namelijk de vegetarische variant! Ben je nog niet helemaal bekend met vegetarisch koken? Hier een paar kip én ei- vrije recepten waar jij mee aan de slag kan:
Een tafel vol met vegetarische lekkernijen! Nadia laat zien hoe je een royale mezze-tafel in elkaar zet.

Chef-kok Sharon maakt chimichanga, een Mexicaanse specialiteit gevuld met vegetarisch gehakt, maïs, kidneybonen en meer lekkers!

Met koud weer heb je zin in een lekkere stoof op tafel. Nadia laat zien hoe je een kruidige bonenstoof in elkaar zet!

De Indische keuken heeft heerlijke vegetarische gerechten. Sharon laat zien hoe je een Indiase curry met paneer maakt!

Bakken zonder eieren? Dat kan makkelijk. Sharon maakt een heerlijke plantaardige sticky toffee met karamelsaus.
