In Kook van jou bereidt Yvon een maaltijd samen met mensen die steun krijgen van de Voedselbank. Deze week kookt ze met Oleksandr olivye: een Oekraïense koude schotel. Dit maakt hij voor zijn moeder, omdat ze dit altijd aten als ze iets te vieren hadden. Lees mee voor het recept!

Het laatste Voedselbank-pakket

Oleksandr is door de oorlog in Oekraïne naar Nederland gekomen. Hier woont hij met zijn moeder en zusje. Hij wilt graag zijn moeder verrassen met een etentje, omdat zij altijd voor hem kookt en hem wegwijs heeft gemaakt in Nederland. Hij vindt het hier fijn: 'I love to ride a bicycle!' Oleksandr heeft onlangs een baan gevonden, dus kookt hij met zijn allerlaatste Voedselbank-pakket een feestmaal voor zijn moeder. 

Het gerecht olivye heeft veel weg van de Nederlandse koude schotel. Normaal gesproken zit er Russische worst in, maar die is hier moeilijk te vinden. Oleksandr heeft de worst in dit gerecht daarom vervangen door kipfilet. Wil je ook olivye maken? Kijk dan mee.

Ingrediënten

 • 1 pot augurken
 • 1 diepvriespak of pot doperwten
 • 6 vastkokende aardappels
 • 1 kipfilet OF 200 gr uitgebakken spekblokjes OF 200 gr hamblokjes
 • 1 rode paprika
 • 2 - 3 eieren
 • 1 winterpeen
 • 1 pot zilveruitjes 
 • Optioneel: kappertjes, zwarte olijven en een blikje maïs
kook van jou koude schotel recept

Bereiding

 1. Schil de aardappelen en kook deze in ongeveer 20-25 minuten gaar. Snijd ze dan in kleine blokjes.
 2. Kook de eieren in ongeveer 10 minuten hard. Gebruik je kipfilet? Pocheer deze dan in ongeveer 10 minuten gaar. Snijd de ei en kip daarna in kleine stukjes.
 3. Snijd ook alle andere producten in kleine blokjes en doe het bij elkaar in een kom. 
 4. Meng de mayonaise met het sap van een halve citroen, doe er zout en peper bij en mix dit met alle ingrediënten. Voeg eventueel verse peterselie toe. Dat is 'm al! Smakelijk eten.

Je kunt de salade ook met vis maken. Denk maar aan zalm of forel. De salade is dan extra lekker met wat dille erdoorheen.

Kook van jou is iedere zaterdag om 19.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en op NPO Start.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

sharon de miranda kerst