In Kook van jou bereidt Yvon een maaltijd samen met mensen die steun krijgen van de Voedselbank. Deze week kookt ze met Letitia een heerlijke high tea voor een smalle beurs. Kijk mee voor het recept van Letitia's soesjestaart, appelflappen en frambozenkoekjes.

Een high tea voor een zus die altijd klaarstaat

Letitia maakt de high tea voor haar zus Iris. Letitia kwam na de scheiding met haar man en een geklapte huizenmarkt in de geldproblemen. Door alle bijkomende stress lukte het niet meer om te werken, waardoor Letitia in de bijstand terechtkwam. Op Iris kan Letitia altijd leunen, dus verdient zij het om verrast te worden met een soesjestaart, appelflappen en frambozenkoekjes. En dat met ingrediënten van de Voedselbank.

Heb je niet alle ingrediënten voor Letitia's high tea in huis? Geen probleem. Zie het recept meer als een rode draad, waar je zelf nog aanpassingen in kunt maken met wat jij in huis hebt. Letitia gebruikt bijvoorbeeld appels voor haar appelflappen, maar dit kun je vervangen door peren. En de fruitkoekjes kun je maken met het fruit dat jij in huis hebt. Net zo lekker!

Ingrediënten soesjestoren en koekjes

 • 2 pakken kant-en-klare soesjes (uit de diepvries)
 • 1 bakje frambozen
 • 1 pot kersen
 • 1 pak volkoren koekjes
 • 1 reep witte chocolade
 • Poedersuiker 
 • Optioneel: takjes munt om het mooi af te maken 
kook van jou recept letitia's soesjestoren

Bereidingswijze

 1. Stapel de soesjes op elkaar totdat je een mooie toren hebt.
 2. Breek de (witte) chocolade in kleine stukjes en smelt het au-bain-marie: doe de witte chocolade in een kom en zet deze op een pan met kokend water. Blijf goed roeren, totdat de chocolade helemaal gesmolten is. Lepel dan de chocola over de soesjestoren heen.
 3. Lek de pot kersen uit en steek ze tussen de soesjes. Snijd alle frambozen door de helft en versier met de helft van de frambozen de soesjestoren.
 4. Versier eventueel ook de soesjestoren nog met verse munt.
 5. Gebruik de rest van de frambozen om op de volkoren koekjes te leggen. Strooi poedersuiker over de koekjes en de soesjestoren en voilà!

Ingrediënten appelflappen

 • 1 pak bladerdeeg
 • 2 appels
 • Een handje rozijnen
 • 2 el suiker
 • Een snufje kaneel
kook van jou recept letitia's appelflappen

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 225 graden voor een elektrische oven of 210 graden voor een heteluchtoven.
 2. Laat het bladerdeeg buiten de diepvries ontdooien.
 3. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Wel het handje rozijnen minstens 15 minuten in lauw water. Meng vervolgens de appel met de rozijnen, de suiker en de kaneel.
 4. Schep een flinke lepel van het appelmengsel op het midden van een plakje bladerdeeg. Vouw dan het bladerdeeg dicht in een driehoek en dicht de appelflap met het uiteinde van een vork. Ga door totdat je alle plakjes bladerdeeg hebt gevuld.
 5. Kluts het eitje en bestrijk de bovenkant van je appelflappen met het ei en strooi er nog een klein beetje suiker overheen.
 6. Leg de appelflappen met een bakpapier op een ovenplaat. Zet ze ongeveer 15 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin zijn. Smakelijk eten!

Kook van jou is iedere zaterdag om 19.05 uur te zien op NPO 1 en NPO Start.

kook van jou yvon jaspers letitia high tea recept

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

sharon de miranda kerst