In Kook van jou bereidt Yvon een maaltijd samen met mensen die steun krijgen van de Voedselbank. Deze week kookt ze met Snoop en Jiba Surinaamse bruine bonen voor een smalle beurs. Kijk mee voor het recept, dat geschikt is voor een grote groep mensen en de volgende dag zelfs nóg lekker smaakt.

Dakloos geweest, nu vrienden over de vloer

Snoop en Jiba zijn al lang vrienden en werken samen in de keuken van een verzorgingstehuis. Maar in Kook van jou bereiden ze een maaltijd voor hun vrienden. Jiba is dakloos geweest en Snoop heeft nu nog steeds geen huis, maar komt vaak bij Jiba over de vloer. Samen kennen ze veel mensen die het lastig hebben. Jiba vindt het belangrijk om alles wat hij heeft te delen, en zijn huis open te stellen voor zijn vrienden. Daarom koken ze een flinke portie Surinaamse bruine bonen. 

Wil je dit heerlijke gerecht ook graag maken? Kijk vooral wat je zelf in huis hebt en verwissel eventueel een ingrediënt voor iets anders. Smakelijk eten!

Ingrediënten bruine bonen

Voor ongeveer 8 personen

  • 2 blikken bruine bonen
  • Een pak basmatirijst
  • 4 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 500gr tomaten
  • 3 rode paprika’s
  • 500gr kippendijen, kippenbouten of kippenvleugels
  • 1 blik kipknakworsten
  • 1 zak soepgroenten
kook van jou bruine bonen recept

Vervolg ingrediënten bruine bonen

  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 maggiblokje
  • 3 el ketjap manis
  • Zwarte peper
  • Witte peper
  • 1 el gemberpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 rode pepers of 2 madame Jeanette
  • Optioneel: piment lontai (heel)

Standaard in huis: zout, olie om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip in stukjes als je kipdijfilet gebruikt. Was dan eventueel je kip, net zoals Snoop. Snijd vervolgens de verse peper (verwijder de zaadlijsten) en 2 tenen knoflook in kleine stukjes.
  2. Doe de kip in een kom en voeg daar ze knoflook en peper aan toe. Meng er 3 el ketjap manis en 1 el gemberpoeder doorheen en breng op smaak met zout en peper. Laat de kip dan marineren. Als je tijd hebt, het liefst een paar uur. 
  3. Snipper dan de ui en snijd de paprika's, tomaten en 2 tenen knoflook in kleine stukjes. Laat de knakworstjes uitlekken en snijd deze in stukjes.
  4. Zet een grote braadpan (waar alles inpast) op medium vuur met 2 el olie. Fruit de ui samen met de paprika en knoflook en doe het laurierblad erbij. Laat de knoflook niet verbranden.
  5. Voeg als de uien glazig zien het maggiblokje, de piment en de chilipoeder toe. Doe er een beetje water bij, zodat het maggiblokje smelt.
  6. Doe dan de kip in de pan en zet het vuur wat hoger. Roerbak alles totdat de kip gaar is.
  7. Kook ondertussen de basmatirijst zoals op de verpakking staat aangegeven. Het is fijn als de rijst eerder klaar is dan de kip met bruine bonen, zodat het met een deksel op de pan nog even goed kan droogstomen.
  8. Als de kip gaar is, voeg je de tomaten en de bruine basterdsuiker toe. Zet het vuur wat zachter en laat alles pruttelen, totdat de tomaten helemaal uit elkaar zijn gevallen. Voeg ook de soepgroente toe - wanneer ligt aan je eigen voorkeur. Heb je ze liever wat zachter? Voeg ze dan meteen toe met de tomaten. Heb je ze liever wat knapperiger? Voeg ze dan pas toe als de tomaten al zacht zijn.
  9. Voeg dan de stukjes knakworst en bruine bonen toe. Meng alles goed door elkaar en laat het nog 5 minuutjes zachtjes pruttelen. Serveer met de basmatirijst en eventueel een zoetzuur van komkommer (lees hieronder hoe je die maakt). Tip: dit gerecht smaakt de dag erna nóg lekkerder!

Ingrediënten zoetzure komkommer

  • 1 komkommer
  • Witte natuurazijn
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • Verse koriander
  • Optioneel: rode peper in dunne ringetjes 
kook van jou yvon jaspers jiba snoop

Bereiding zoetzure komkommer

  1. Was de komkommer en schaaf met een kaasschaaf in plakjes. 
  2. Pak een kom en doe hier de komkommer in en giet de witte azijn eroverheen, zodat de komkommer onder staat. Voeg dan de witte basterdsuiker toe en zout naar smaak toe. Proef of de verhouding zoetzuur goed id.
  3. Houd je van pittig? Voeg dan dunne ringetjes verse rode peper toe.
  4. Laat alles een uurtje intrekken, giet dan de komkommer af en serveer met verse koriander.

Kook van jou is iedere zaterdag om 19.05 uur te zien op NPO 1 en NPO Start.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

sharon de miranda kerst