In Kook van jou bereidt Yvon een maaltijd samen met mensen die steun krijgen van de Voedselbank. Deze week kookt ze met Joyce een lekkere roti met een twist. Het gerecht is een bedankje aan haar moeder, op wie ze altijd kan rekenen.

Alleenstaande moeder

Joyce heeft een zoontje en is alleenstaande moeder. De vader van haar kind is bij haar weggegaan toen ze pas net zwanger was. Joyce: 'Het was gepland, maar opeens dacht hij andere plannen te hebben.' Het zoontje van Joyce heeft een ontwikkelingsachterstand en behoeft daarom meer zorg, waardoor Joyce is gestopt met werken. Door de Voedselbank kan ze nu nog af en toe een zakje chips kopen of een plantje op de vensterbank zetten.

Joyce en haar moeder houden heel erg van Surinaams eten. Daarom wil ze graag roti maken. Door creatief om te gaan met de ingrediënten uit het voedselpakket, lukt het haar er een heel mooi gerecht van te toveren. Ook dit recept maken? Lees dan mee.

Ingrediënten

  • 300 gr kipfilet 
  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 verse rode peper -het liefst een madame Jeanette
  • 2 teentjes knoflook 
  • 2 eieren
  • 1 pot sperziebonen (of 200 gr verse of diepvries-sperziebonen)
  • 2 paprika’s
  • 1 tomaat
  • 2 el kerrie masala (of anders gewoon kerrie)
  • 750 gram kippenbouillon
  • 2 rotivellen of wraps
kook van jou roti recept

Bereiding

  1. Snipper de ui en snijd de knoflooktenen fijn. 
  2. Pak een grote pan, doe hier een laagje olie in en fruit hier de ui en knoflook in. Ondertussen snijd je de kip in middelgrote stukken. Als je de uien en een knoflook een minuutje hebt gefruit, mag je ze eruit halen en bak je de kip aan in dezelfde pan.
  3. Schroei de kip aan de zijkanten dicht. De kip hoeft nog niet gaar te zijn.
  4. Schil en snijd de aardappels in kleinere stukken (door vieren). Snijd ook de tomaat in blokjes. 
  5. Als de kip goed is aangebakken, doe je de ui en knoflook samen met de aardappels en de tomaat in de pan.
  6. Bak alles even goed aan en doe de masala kruiden erbij.
  7. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe – de kip en de aardappelen mogen niet helemaal onder staan.
  8. Als laatste voeg je de verse rode peper toe (in z’n geheel). Let op, als de peper openbreekt, wordt de roti heel pittig. Kijk wat je lekker vindt. 
  9. De aardappels zijn in ongeveer 25 tot 35 minuten gaar.
  10. Als laatste voeg je de pot (afgegoten) sperziebonen toe. Gebruik je verse sperziebonen? Doe die dan halverwege de kooktijd van de aardappels erbij.
  11. Kook ondertussen de eieren hard in ongeveer 8 à 10 minuten. Die eieren snij je in helften en serveer je op het bord erbij.
  12. Maak eventueel de wraps een beetje warm door ze in een droge pan kort op het vuur te zetten, dit hoeft maar een paar seconden per kant. Serveer dan de vellen met de eitjes en de vulling. Smakelijk eten!

Kook van jou is iedere zaterdag om 19.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en op NPO Start.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor!

ramon brugman yvon jaspers van gewas tot gerecht