In Kook van jou reist Yvon Jaspers het land door om te koken met mensen die hulp krijgen van de Voedselbank. Yvon Jaspers vertelt meer over de Voedselbank en de mensen met wie zij gekookt heeft: 'Zij durven echt kwetsbaar te zijn.'

Bekijk het interview in de video hieronder of lees verder. 

Yvon Jaspers Kook van jou
5 min 30 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Ha Yvon! Wat is Kook van jou voor programma?

Yvon Jaspers: 'In Kook van jou kook ik met mensen die gebruikmaken van de Voedselbank, met boodschappen van de Voedselbank. We koken voor iemand die altijd voor hen klaarstaat. Dat kan een buurvrouw, een zus, een broer of een vriend zijn. En terwijl we dat doen, vertellen ze waarom die persoon zo belangrijk is en delen ze hun levensverhaal. In Kook van jou gooit iedereen alles op tafel, letterlijk en figuurlijk.'

Welk verhaal is jou het meest bijgebleven?

'Dat zijn er zoveel! Bijvoorbeeld Freddy, die marktkoopman is geweest. Hij heeft zijn hele leven heel hard gewerkt, maar is zijn zoon verloren. En vervolgens kwam hij pas jaren later aan rouwen toe, waardoor hij zichzelf enorm tegenkwam en niet meer in staat is om te werken. 

Of Yvon die jarenlang verslaafd is geweest en op straat heeft geleefd. Zij heeft zichzelf inmiddels herpakt en kookt nu ook zelf voor de Voedselbank. 

Ik kan niet één iemand noemen. Het zijn zoveel bijzondere mensen. De mensen die in Kook van jou zitten zijn eigenlijk heel lang onzichtbaar geweest. Die lopen niet te koop met hun verhaal. En door dit programma ga je ze ineens zien en ontdek je wat een krachtige, bijzondere mensen erachter zitten. Dat vond ik heel bijzonder.'

yvon jaspers kook van jou freddy
yvon jaspers kook van jou magda

Wat heb je geleerd door dit programma?

'We hebben het heel vaak over armoede en bestaanszekerheid. Er wonen in Nederland heel veel mensen onder de armoedegrens, maar je weet eigenlijk helemaal niet wie dat zijn. De mensen die meedoen aan Kook van jou geven armoede in Nederland een gezicht. En daar is heel veel lef voor nodig. 

Je gaat niet zomaar naar de Voedselbank. Dat doe je als er op heel veel fronten iets ingestort is. En om de schaamte achter je te laten en te vertellen: 'Ik heb het nu nodig,' daar heb je echt ballen voor nodig. 

In het programma zie je dat het heel veel mensen kan overkomen. Ook mensen die heel lang een 'normaal leven' hebben geleid, met een baan, een auto en een huis. Maar als je ontslagen of ziek wordt, in een scheiding ligt of als er schulden zijn, kan het ineens heel hard gaan. En daar gaat dit programma over. Het is een heel complex verhaal en we proberen het door persoonlijke verhalen te vertellen heel eenvoudig te maken.'

'Er wonen in Nederland heel veel mensen onder de armoedegrens die je niet kent'

Welke les trek je uit het programma?

'Ik denk dat Kook van jou je ogen opent. Want op het moment dat je niks meer hebt, zijn er maar een paar dingen heel belangrijk. Dat is vriendschap, onvoorwaardelijke liefde en dat zijn de mensen die er voor je zijn. 

En ik denk dat de kijker heel veel respect krijgt voor de mensen die in Kook van jou te zien zijn. Dat je denkt: die durven, die hebben echt lef, die durven echt kwetsbaar te zijn. Want waarom zou je altijd moeten doen alsof het in jouw leven goed gaat? Want dat doen we allemaal. We willen toch altijd alleen maar de mooie plaatjes laten zien, we willen toch onkwetsbaar zijn, sterk, mooi, succesvol overkomen. En door dit programma zie je helemaal de andere kant. Dat kan ook een bevrijding zijn.'

'Op het moment dat je niks hebt, zijn maar een paar dingen belangrijk: vriendschap en onvoorwaardelijke liefde'

Wat zijn de meest verrassende gerechten die jullie hebben gemaakt?

De spruitjes met pindasaus van Magda is een toprecept! Vooral hoe Magda het maakt, en hoe Magda het verkoopt aan mij. 

Maar ook de simpelste pasta die ineens verrukkelijk smaakt. Van elk gerecht hebben we geprobeerd iets heel feestelijks te maken. En we hebben er heel veel liefde in gestopt. En dat proef je!'

Kook van jou, vanaf zaterdag 6 januari om 19:05 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor!

ramon brugman yvon jaspers van gewas tot gerecht