Het is Pasen en zoals ieder jaar wordt het Sint-Pietersplein in Rome opgevrolijkt door een zee van Nederlandse bloemen. Deze keer is er speciaal opgelet dat de reis van kas tot Rome op een zo duurzaam mogelijke manier gebeurt.

Nederlandse duurzame kwekerij

Dat begint al in de chrysantenkas van kweker Teun van der Lugt (39). Het telen zit hem in het bloed. Zijn opa startte de kwekerij in 1950 en duurzaamheid staat al jaren hoog op de agenda. “We gebruiken de warmte van de aarde om de kas op te warmen, LED-verlichting om stroom te besparen en ook biologische beschermingsmiddelen.” Het resultaat van dit duurzame kweken is de chrysantensoort santini.

Speciaal ontwerp in 2025

De santini en alle andere bloemen worden in Rome verwerkt in bloemstukken. Net als de voorgaande drie jaren is gepensioneerd bloemsierkunstenaar Piet van der Burg (79) verantwoordelijk voor het arrangement in Rome. Hij licht vast een tipje van de sluier op: '2025 is een heilig jaar en dat gaan we terug zien in het ontwerp.'

Hoofdarrangeur Piet van der Burg
Chrysantenkweker Teun van der Lugt

Vrijwilligers doen hun best voor herstellende paus

De dag voor Pasen krijgt Piet van der Burg hulp van vele vrijwilligers bij het versieren van het Sint-Pietersplein. Waarom doen deze vrijwilligers dit? Is het neerleggen van bloemen voor de paus extra belangrijk nu hij ziek is?

bloemen sint pietersplein

Vaticaanse tuinen

Na Pasen gaan de planten en bloembollen naar de Vaticaanse tuinen, waar ze opnieuw geplant worden. Zo krijgen ze een tweede leven en kan men blijven genieten van de Nederlandse pracht. Tuinman Rafael vertelt over het ‘Nederlandse bos’ in de tuinen en hoe belangrijk duurzaamheid is voor de paus. De zonnepanelen en het vernuftige watersysteem dat ze gebruiken in de Vaticaanse tuinen dragen hier aan bij. Van begin tot eind staat duurzaamheid voorop.

Kruispunt: 'Bloemen voor de paus', zondag 20 april om 10.00 & 17.10 op NPO 2 en NPO Start

Elke week inspiratie in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Levensbeschouwing Nieuwsbrief