In heel Nederland luiden de kerkklokken voor aardbevingsslachtoffers

De hele wereld is geschokt door de ramp in Turkije en Syrië. Katholieke kerken in heel Nederland tonen massaal hun solidariteit. Op vrijdag 10 februari 2023 om 13.00 uur luiden ze de klok als in de moskeeën het vrijdagmiddaggebed begint. 

Ramp overstijgt religies

In moskeeën door het hele land wordt vandaag gebeden voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Katholieke kerken in verschillende bisdommen sluiten daarbij aan door hun klokken te luiden. 'Deze ramp overstijgt religies. We staan hierin naast de moslimgemeenschap', vertelt Eric Fennis, deken van Amsterdam en pastoor van de Nicolaasbasiliek in Amsterdam. 'Amsterdam kent ook veel Syrische christenen, die hier hun eigen kerk hebben en met wie we ons nauw verbonden voelen. Ook voor hen luiden we vrijdag de klokken.’

Pastoor Fennis luidt vrijdag de klokken samen met Ziad Alkamoua, één van zijn Syrische parochianen. Alkamoua's familie woont in het rampgebied. Zijn ouders en broer hebben de ramp overleefd, maar negen familieleden zijn omgekomen. 

Solidariteit tastbaar maken

Ook in Den Bosch luiden vandaag de klokken. ‘Dit is een moment van solidariteit waarmee we tastbaar willen maken dat we betrokken zijn', legt bisschop Gerard de Korte uit. 'Dit doen we in gebed, in collectes en in het luiden van de klokken. We zijn betrokken bij de slachtoffers en hun nabestaanden, maar ook bij de hulpverleners en de Turkse en Syrische gemeenschap in Nederland.'

Het luiden van de klokken door Pastoor Eric Fennis en Ziad Alkamoua was zondag 12 februari 2023 te zien in KRO-NCRV Kruispunt bij KRO-NCRV op NPO2.

Kijk de aflevering hier terug