Tijdens een wandeling door de Belgische bossen, komen Aafke Romeijn en haar man Bram Ieven per toeval op een verlaten begraafplaats terecht. Het blijkt het kerkhof van een psychiatrisch ziekenhuis. In de podcast Monsters in het bos duiken ze in de intrigerende verhalen van de patiënten.

Foto Aafke Romeijn en Bram Ieven: Bianca Toeps

Op een Wikipediapagina lezen Aafke en Bram dat er tussen 1921 en 1981 zo’n 1800 mannen op het kerkhof zijn begraven. Het waren patiënten van het psychiatrisch ziekenhuis dat gevestigd was in een oud renaissancekasteel midden in het nabijgelegen dorpje Rekem. Geen van hen had nog contact met hun familie. Daar willen ze meer van weten.

Kerkhof
Kerkhof

Web van levensverhalen 

Bram en Aafke nemen zich voor om de levens van enkele overleden patiënten te reconstrueren. Wie zijn de mannen die op deze begraafplaats liggen? En waarom probeerden zoveel patiënten te ontsnappen uit het ziekenhuis? 

‘Een gemene deler is dat het allemaal om mensen gaat die ‘erbuiten’ vallen,’ vertelt schrijver Corinne Heyrman over de podcast. ‘Bram en Aafke vertrekken vanuit hun interesse en hun persoonlijke ervaringen met psychiatrie.’ 

Biografie

Naam: Bram Ieven
Beroep: Schrijver, onderzoeker en muzikant

Naam: Aafke Romeijn
Beroep: Schrijver en muzikant

Een man en een vrouw

Monsters in het bos

Al snel raken Bram en Aafke verstrikt in een web van intrigerende levensverhalen. In Monsters in het bos nemen ze je in acht afleveringen mee terug in de tijd. ‘Een fascinerend verhaal over hoe psychiatrie totaal uit de bocht vliegt en zo slachtoffers maakt,’ recenseert presentator Natasja Gibbs. 

Luister nu alle afleveringen van Monsters in het bos.

Op de hoogte blijven van podcasts en programma's van KRO-NCRV?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief!

restaurant van de toekomst anna gimbrère sosha duysker