Boer Jos: “Het gaat gewoon niet goed met het klimaat, dus er moet echt iets gebeuren”

In ‘Boer van de week’ praten we verder met boer Jos. Hij vindt het een lastige tijd voor boeren die net zijn begonnen, maar er moet wel echt iets gebeuren. “We moeten een beetje meebewegen, in plaats van er heel hard tegen in gaan en zeggen dat er niks aan de hand is.”

Over boer Jos

Boer Jos runt samen met zijn partner Dycke een akkerbouw- en bloembollenbedrijf in Gelderland. Hij deed in 2009 mee aan Boer zoekt vrouw, vond daar de liefde bij Dycke en zij zijn inmiddels dertien jaar samen.

jos dycke

Zaterdag zag je dat boer Jos, samen met boeren David en Bertie op bezoek was bij Yvon. Hij hielp mee om de bijna verdronken bietjes te redden. “Toen ik voor het eerst hoorde over Yvon haar plannen, dacht ik: grappig. Maar toen ik bij haar op bezoek was, dacht ik: ‘meisje, wat doe je jezelf aan’. Met die grond was echt niks te beginnen. Wat ze uiteindelijk heeft bereikt, vind ik zo knap. Ze is zo vreselijk fanatiek en gedreven. Ze wil het zo graag goed doen, net als een echte boer. Heel mooi om te zien.”

Wilde je altijd al boer worden?

Ja, eigenlijk wel. Ik vond alles stoer wat mijn vader deed, trekker rijden, buiten zijn; fantastisch. Op mijn 27e heb ik officieel het bedrijf van mijn vader overgenomen. Toen deed ik het samen met mijn broer. Hij was verantwoordelijk voor de dieren, en ik deed de akkerbouw. Ik vind alles prachtig wat groeit en bloeit. Twaalf jaar geleden zijn we gestopt met de veeteelt. Alles rondom dieren kost zoveel tijd, en je hebt daar echt de volle aandacht voor nodig. En mijn hart lag daar ook niet.

Wat vind je zo leuk aan boer zijn?

Ik vind vooral het hele proces van groeien en bloeien heel mooi. En alles wat daarbij komt kijken; het planten, verzorgen, beregenen en oogsten. Ik geniet echt van alle seizoenen. Ook het ondernemen vind ik heel leuk; de spanning wat een oogst financieel gaat opleveren. Hoewel dat natuurlijk ook wel eens tegenvalt.

"Voor de jonge boeren die net starten, vind ik het een moeilijke tijd."

Wat vind je minder leuk aan boer zijn?

De handel is de laatste jaren heel erg verhard. Vroeger was je echt een partij en wist iedereen wie je was. Nu moet je eerst je telersnummer doorgeven, voordat je verder kan. Vroeger had je een netwerk waarin je elkaar steunde. Dan werd je wel eens geholpen als je een partij niet kwijt kreeg. Als er nu iets mankeert, moet je maar zien wat je ermee doet. Ik heb mijn meeste jaren wel gehad, maar voor de jonge boeren die net starten, vind ik het wel een moeilijke tijd.

Heb je nog plannen voor de boerderij?

Vijf jaar geleden hebben wij het bedrijf compleet gesaneerd en zijn we van 250 hectare naar 40 hectare gegaan. Ik had minder grond, maar hield er juist financieel meer aan over. We kregen het overzicht weer terug. Maar eigenlijk zou ik het graag nog wat rustiger aan willen doen, meer genieten in plaats van ploeteren. Ik verdien mijn meeste geld nu met het verhuren van de loodsen, dus financieel hebben wel al best veel zekerheid. Hoe dat er verder uit gaat zien in de toekomst, weet ik nog niet.

Hoe zie jij de toekomst voor je?

Ik denk dat boeren zelf hele bewuste keuzes moeten maken. Het gaat gewoon niet goed met het klimaat, dus er moet echt iets gebeuren. Ik heb wel eens gezegd, als iedereen nou 10% minder vee houdt, dan zijn we er al. Het verdienmodel zit echt niet in die laatste tien koeien. Natuurlijk zijn er ook boeren die net begonnen zijn, die al het geld nu nodig hebben. Maar daar zijn heel veel organisaties voor die kunnen meedenken en ook financiële steun kunnen bieden. We moeten een beetje meebewegen, in plaats van er heel hard tegen in gaan en zeggen dat er niks aan de hand is.

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes door de gehele voedselketen heen. 

yvon jaspers onze boerderij op 't land