Boerin Annemiek: 'De overheid zal zich uiteindelijk realiseren dat ze niet zonder de boeren kan'

In ‘Boer van de week’ praten we verder met boerin Annemiek. Waarom wilde zij boer worden? En hoe kijkt zij naar de toekomst? ‘De overheid zal zich uiteindelijk realiseren dat ze niet zonder de boeren kan. Het belangrijkste is om te blijven communiceren en laten zien wat we doen.’

Zaterdag zag je dat boerin Annemiek samen met boer Rob op bezoek was op ’t landje van Yvon. Ze hielpen mee om de koolplantjes in de grond te zetten. ‘Omdat Yvon zoveel verschillende dingen uitprobeert, maakt ze het zichzelf heel lastig. Maar wat me opviel is dat ze er ook echt stress van heeft. Dat laat zien dat ze het niet zomaar als een projectje ziet. Ik vind het heel stoer.’

Wilde je altijd al boer worden?

Nee, eigenlijk niet. Ik wist wel altijd dat ik iets met dieren wilde doen. Als peuter had ik al mijn eigen konijnen. Op een gegeven moment waren dat er zelfs achttien! Toen ik iets ouder was kreeg ik pony’s. Prachtig vond ik dat. Ik wilde graag veearts worden en dieren beter maken. Maar op de middelbare school zat ik niet op mijn plek. Ik werd veel gepest. Toen ik eigenlijk door mocht naar 4VWO, ben ik daarom overgestapt naar de middelbare landbouwschool. Daar heb ik een fantastische tijd gehad. In 2017 ben ik uiteindelijk boer geworden en run ik het bedrijf samen met mijn vader.

Wat is er zo mooi aan boer zijn?

Heel veel! Ik vind het fantastisch om zoveel buiten te zijn en om met dieren bezig te zijn. Ik ben verantwoordelijk voor de koeien en daar geniet ik elke dag van. Ook vind ik het heel leuk dat ons bedrijf een familiebedrijf is. We doen het echt samen.

Over boerin Annemiek

Boerin Annemiek runt samen met haar vader en broer een akkerbouwbedrijf en veehouderij in Drenthe. Ze deed in 2019 mee aan Boer zoekt vrouw, maar hield daar geen liefde aan over.

boerderij annemiek
Wat is er minder leuk aan boer zijn?

Ik vind eigenlijk bijna alles leuk, en zie moeilijke situaties vooral als een uitdaging. Maar dat was een paar jaar geleden wel anders. Toen ik net begon als boer had ik soms zelfs nachtmerries. Over dat al mijn koeien ziek werden, of allemaal ineens zouden stoppen met melk geven. Nu ben ik gelukkig niet zo snel bang meer. Maar als een koe doodgaat vind ik dat nog steeds lastig. Met sommige koeien heb ik ook echt een bijzondere band.

Wat zijn je plannen voor de boerderij?

Sinds een aantal weken runnen we het bedrijf ook samen met mijn broertje. Een hele leuke verandering! Mijn vader doet akkerbouw, ik ben chef koeien en mijn broertje doet het transport. En verder zou ik voor de toekomst graag willen dat we ons bedrijf dichter bij de burger kunnen brengen. Een kijkboerderij bijvoorbeeld, waar iedereen altijd langs kan komen.

Hoe zie jij de toekomst voor je?

Ik ben er niet zo bang voor. Ik denk zeker dat er veel gaat veranderen, maar voedsel blijft altijd één van de eerste levensbehoeftes. De wereldbevolking blijft groeien, de klimaatverandering zet door, het wordt juist steeds moeilijker om aan voedsel te komen. De overheid zal zich uiteindelijk realiseren dat ze niet zonder de boeren kan. Het belangrijkste is om te blijven communiceren, laten zien wat we doen, hoe we het doen en waarom we het doen.

 

 

Rob & Annemiek

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes door de gehele voedselketen heen. 

yvon jaspers ramon brugman onze boerderij van gewas tot gerechtå