KRO-NCRV zendt op zaterdag 26 april de uitvaart van paus Franciscus rechtstreeks uit vanuit Rome. De uitzending is te volgen vanaf 09.30 uur op NPO 2. Vaticaankenner Stijn Fens verzorgt het commentaar. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van de uitvaart.
Sint-Pietersplein
De begrafenis van een paus vindt altijd plaats in Rome. Het lichaam van paus Franciscus werd eerst opgebaard in Casa Santa Marta, de plek waar hij de afgelopen jaren woonde. Woensdag werd zijn lichaam overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek, waar het publiek hem de laatste eer kon bewijzen. De uitvaartmis vindt plaats op het Sint-Pietersplein, waar ruimte is voor 300.000 mensen.
Paaskaars en evangelieboek
Tijdens de uitvaartmis staat de gesloten kist centraal op het bordes van de Sint-Pieter. Op de kist ligt een evangelieboek als symbool voor het fundament van het geloof. Naast de kist staat een kandelaar met een paaskaars: symbool van het licht van Pasen, symbool van het licht van de verrezen Christus.
‘Normale’ uitvaartmis
De meeste leden van het College van Kardinalen zijn in Rome en wonen de liturgische viering bij. Er bestaat geen bijzondere ritus voor een uitvaartmis van een paus: er wordt een ‘normale’ uitvaartliturgie gebruikt, die geldt voor alle katholieken.
Eenvoud
Paus Franciscus heeft in november 2024 de rituelen voor een pauselijke uitvaart soberder gemaakt. Vóór de hervormingen door paus Franciscus werd er een driedubbele kist gebruikt voor pauselijke uitvaarten. De eerste doodskist was van cypressenhout. Na de requiemmis werd die vervolgens in een zinken kist gelegd, die werd dichtgelast. Daaromheen kwam nog een kist van massief eiken. Paus Franciscus heeft deze traditie van de driedubbele kist afgeschaft. Ook wilde hij dat zijn graf eenvoudig zou zijn, zonder bijzondere versieringen. En het graf krijgt alleen de inscriptie ‘Franciscus’.
Basiliek van Santa Maria Maggiore
In tegenstelling tot veel andere pausen, heeft Franciscus ervoor gekozen om begraven te worden in de Santa Maria Maggiore. De laatste paus die daar werd begraven was paus Clemens IX in 1669. De basiliek van Santa Maria Maggiore was de favoriet van Franciscus. ‘Ik wens dat mijn laatste aardse reis eindigt in dit zeer oude Mariaheiligdom waar ik aan het begin en einde van elke apostolische reis heen ging voor gebed om vol vertrouwen mijn intenties aan de Onbevlekte Moeder toe te vertrouwen en haar te danken voor haar volgzame en moederlijke zorg’, schreef Franciscus in zijn testament.
9 dagen rouw
De uitvaartmis op Sint-Pietersplein is de eerste van negen Heilige Missen voor de zielenrust en nagedachtenis van de paus. Deze officieel voorgeschreven periode van negen dagen rouw worden de novemdiales genoemd. In de kerkgeschiedenis is het weleens gebeurd dat na exact negen maanden ook het conclaaf, de verkiezing van de nieuwe paus, begon. Vanwege praktische redenen begint het conclaaf tegenwoordig minimaal 15 dagen en maximaal 20 dagen na de dood van de paus.