KRO-NCRV doet verslag van historisch pausbezoek aan België
KRO-NCRV besteedt via televisie, online en podcast aandacht aan het bezoek van Paus Franciscus aan België van 26 tot 29 september.
In Het pausjournaal bespreken Vaticaankenner Stijn Fens en presentator Wilfred Kemp dit bezoek. Kruispunt over de reputatie van de katholieke kerk in Vlaanderen, en de impact na de serie Godvergeten. En een nieuwe aflevering van De pauscast. Het pausbezoek is te volgen via het Facebook- en Instagram-kanaal van KRO-NCRV katholiek.
Het pausjournaal op zondag 29 september om 9:45 uur op NPO 2
Zondagochtend 29 september zal paus Franciscus de mis in het Koning Boudewijnstadion in Brussel voorgaan voor 50.000 aanwezigen. Stijn Fens verzorgt het commentaar. Vooraf bespreekt Wilfred Kemp met Anton de Wit de betekenis van het pausbezoek. Na de mis blikken Kemp, De Wit en Fens terug op de nu al historische mis.
Kruispunt op zondag 29 september om 17:10 uur op NPO 2
Schrijfster Kristien Hemmerechts keerde enkele jaren geleden terug naar de kerk en heeft veel steun aan haar geloof, maar ze merkt dat de reputatie van de katholieke kerk in Vlaanderen niet best is: “Het is soms moeilijk om ervoor uit te komen dat je naar de mis gaat. Tijdens dit pausbezoek hoeven we ons even niet te verstoppen. Voilá, ik ben katholiek!”.
De komst van de paus is omstreden, mede door de documentaireserie Godvergeten over seksueel misbruik door priesters. Paus Franciscus zal vijftien slachtoffers ontmoeten. De Waalse schrijver Jean Marc Turine, zelf slachtoffer, deelt zijn ervaringen in KRO-NCRV’s Kruispunt. Hij schreef met anderen een open brief aan de paus, waarin ze dit bezoek als een historische kans zien om alle slachtoffers wereldwijd toe te spreken.
De pauscast vanaf dinsdag 24 september via de bekende podcastkanalen
In deze KRO-NCRV podcast krijgen luisteraars een inkijkje in het Vaticaan en haar belangrijkste inwoner: de paus. Deze aflevering staat volledig in het teken van het pausbezoek aan België. Wilfred Kemp en Stijn Fens bespreken samen met de Belgische filosoof en theoloog Emmanuel van Lierde de betekenis van dit bezoek. Waarom bezoekt de paus wel België en niet Nederland? En hoe wordt het bezoek ontvangen in België, zeker na de documentaire Godvergeten? De nieuwe aflevering van De pauscast is vanaf dinsdag 24 september te beluisteren via de bekende podcastkanalen.