Pointer is vernieuwd! De krachten van De Monitor, Reporter Radio en Pointer worden gebundeld op het onderzoeksjournalistieke platform Pointer. Samen staan ze nog sterker, maar individueel hadden deze titels ook veel impact.

Wij zetten vijf indrukwekkende onderzoeken voor je op een rijtje:

De zorgcowboys

Pointer onderzocht de digitale jaarrekeningen van grote zorginstellingen en ontdekte dat veel bedrijven minstens tien procent winst maakten. En dat terwijl een winst van hooguit drie procent gangbaar is binnen de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, en thuiszorg. De jaarrekeningen van deze instellingen worden zelden gecontroleerd, waardoor aandeelhouders voor miljoenen euro’s aan zorggeld aan zichzelf konden uitkeren.

Het onderzoek leidde tot Kamervragen, regionaal onderzoek en het stopzetten van betalingen aan zorgbedrijven. Bovendien won de redactie in 2020 de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs voor dit dossier: een Tegel.

Lees hier het onderzoek

Geroofd Joods vastgoed

In de Verkaufsbücher staat gedetailleerd beschreven hoe meer dan 7.000 Joodse panden en stukken grond in de handen van meestal verdachte ondernemers en vastgoedhandelaren zijn beland tijdens WO2.

Pointer ging op zoek naar verhalen achter deze transacties. Een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis die verteld móet worden. Meer dan dertig gemeenten besloten naar aanleiding van de verhalen onderzoek te doen naar hun eigen rol bij de onteigening en verkoop van Joods vastgoed.

Bekijk hier de rol van jouw gemeente

Schulden in tijden van corona

Het eerste onderzoek waar de drie redacties gezamenlijk aan werkten. Het aantal mensen met problematische schulden zal naar verwachting toenemen door de coronacrisis. Ook veel zzp-ers kampen met financiële problemen.

We kwamen erachter dat veel gemeenten de schuldhulpverlening voor zelfstandig ondernemers niet of onvoldoende op orde hebben. Experts vinden dat schulden sneller moeten worden kwijtgescholden. Hoe het is om in de schulden te zitten, dat ervaar je in deze special.

Giftige grond

In het dossier Giftige Grond onderzoekt Pointer hoe het gesteld is met onze bodem. Eerder keken de onderzoeksjournalisten naar de honderden lekkende gifvaten in Doetinchem en een ernstig vervuild bos dat gebruikt zou worden voor een speelplek voor kinderen met een beperking. Dit seizoen wordt er onder meer ingegaan op vervuild puin in wandelpaden.

Lees hier hoe jij ons kunt helpen!

Medicijntekort

De afgelopen jaren zijn er steeds vaker tekorten aan medicijnen. Als een medicijn er niet is, moet je genoegen nemen met een vervangend middel. En dan moet je schakelen naar een ander merk met een ander doosje, een andere bijsluiter, soms naar meer pillen of een andere toedieningsvorm. Pointer onderzoekt waarom de tekorten nog steeds oplopen.

Meer Pointer?

Bekijk hier meer onderzoeken, interactieve verhalen en meer!