De douane onderschepte dit jaar 12.712 pakketten en brieven met drugs die vanuit Nederland naar het buitenland gestuurd werden. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2020 toen het om 5.204 onderscheppingen ging. Dit blijkt uit cijfers die Pointer bij de douane opvroeg. Vergelijkingen met eerdere jaren zijn niet te maken omdat de douane in 2020 briefpost anders is gaan registreren. Wel was er toen ook al sprake van een stijgende lijn.
Topje van de ijsberg
“Er gaan dagelijks massa’s aan brieven en pakketten de grens over. De hoeveelheid drugs die we nu onderscheppen is nog maar het topje van de ijsberg”, laat Maarten Molenbeek van de Douane weten. De Nederlandse douane controleert risicogericht en informatie gestuurd. Het is dan ook niet mogelijk om alle uitgaande poststromen te controleren.
Dark web
Nederland staat internationaal bekend als een grote exporteur van synthetische drugs, zoals in eigen land geproduceerde XTC dat wereldwijd bekend is. Een deel van deze drugs wordt via het dark web, het versleutelde deel van het internet, verkocht. Het is daardoor ook een stuk makkelijker geworden om vanuit de hele wereld Nederlandse drugs te bestellen. “Op het gebied van de verkoop van in ons land geproduceerde XTC is Nederland de absolute marktleider op het dark web”, zegt Rolf van Wegberg, cybercrime onderzoeker van de TU Delft. Hij stelt dat het bij ongeveer 30 procent van het XTC-aanbod op het dark web, om XTC gaat dat wordt geadverteerd als Nederlands en vanuit ons land verkocht wordt.
Ook bij het OM zien ze dat de drugshandel via de post een vlucht neemt. “We hebben hier flink op ingezet, maar eigenlijk willen we nog meer capaciteit om het onderzoek verder te kunnen intensiveren”, zegt Elsbeth Kleibeuker van het OM.
Eerder deze week eiste het OM nog 42 maanden cel, met aftrek van het voorarrest, tegen een vader en zoon. Het OM verdenkt ze van nauwe samenwerking bij het verhandelen van drugs via de post. De zaak is gaan lopen toen de douane in 2019 een aantal postpakketjes met drugs onderschepte die verstuurd werden door de vader.
Pointer, zondag 19 december om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 1.