Bij ruim zevenhonderd advertenties op de grootste platforms voor sekswerkers, Kinky en Sexjobs, lopen klanten het risico te worden opgelicht, afgeperst of misleid. Slachtoffers waarschuwen hiervoor op de website Wieheeftgebeld.nl. Een van de bedrijven waarvan melding wordt gedaan, is een Nederlands-Pools bedrijf genaamd Wolfpack Entertainment. Dat blijkt uit een analyse van Wieheeftgebeld.nl op verzoek van Pointer.
Bezoekers van sekswerkers laten op Wieheeftgebeld hun ervaringen achter, zodat nieuwe klanten op voorhand weten of zij met een betrouwbaar persoon te maken hebben. De site heeft bijna zevenduizend telefoonnummers onderzocht die in advertenties voor sekswerkers voorkomen. Bij 394 nummers wordt gewaarschuwd voor oplichting, afpersing of misleiding. Deze telefoonnummers komen voor in 742 advertenties.
Erotisch webcambedrijf misleidt klanten
Het onderzoek van Pointer leidt naar het Nederlands-Poolse bedrijf Wolfpack Entertainment dat klanten blijkt te misleiden met vooraf opgenomen video’s van erotische belafspraken. Klanten hebben geen afspraak met een webcamgirl die een liveshow geeft, maar met een callcenter-medewerker die vooraf opgenomen beeldmateriaal afspeelt. Dat terwijl de advertenties de indruk wekken dat je met een zelfstandige sekswerker uit Nederland gaat chatten via Whatsapp, zoals Eva uit Berkel en Rodenrijs en Wendy uit Dongen. Bovendien blijkt de eigenaar van het bedrijf mee te kunnen lezen met de privé-chatgesprekken. Volgens hem is dat noodzakelijk voor zijn bedrijfsvoering.
Volgens de eigenaar van Wolfpack is het normaal is in deze branche om niet de echte naam van de meisjes te gebruiken. Klanten doen liever zaken met Emily uit Elst dan met Wolfpack Entertainment.
Het is niet de bedoeling dat een bedrijf kan meelezen wat een klant met een sekswerker bespreekt
Veiligheidsrisico
Anne de Hingh, universitair docent internetrecht (VU): “Het is niet de bedoeling dat een bedrijf kan meelezen wat een klant met een sekswerker bespreekt. Als het seksuele gesprekken zijn, en dat lijkt me hier zeker het geval, dan gaat het al snel over de privacy van de klant.” Volgens De Hingh knelt de werkwijze van Wolfpack Entertainment op drie vlakken: “Het is onduidelijk dat je met een bedrijf te maken hebt, er wordt een dienst beloofd die structureel niet wordt geleverd, en de gesprekken met sekswerkers zijn voor de eigenaar van Wolfpack Entertainment in te zien. Dat zorgt voor een gigantisch veiligheidsrisico in de toekomst.”
“Hier lijkt sprake van misleiding en overtreding van de wet”, concludeert ook een woordvoerder van de website Sexjobs. “Dat vinden wij uiteraard onwenselijk. Wij nemen passende maatregelen zodra wij terechte meldingen van misleiding dan wel oplichting ontvangen.” Naar aanleiding van het onderzoek van Pointer zijn alle 9 advertenties van Wolfpack Entertainment offline gehaald en de adverteerder is niet meer welkom op de site.
Zonder melding geen onderzoek
Op Wieheeftgebeld wordt ook veelvuldig gewaarschuwd voor oplichting en afpersing via webcamseks. Pointer sprak met een van de slachtoffers. Hij kon kiezen: betalen, óf zijn naaktbeelden zouden worden verspreid.
Slachtoffers die te maken hebben gehad met oplichting via seksadvertenties, zijn vaak ‘dubbel de klos’, zegt Marloes Kolthof, directeur van de Fraudehelpdesk. “Ze verliezen heel veel geld aan degene waar zij mee te maken hebben”, legt Kolthof uit. “En dat is geen liefdes- of sekspartner, maar een boevenbende die mogelijk ver weg zit in een ander land. En ja, dat is natuurlijk een proces dat enorm heftig is voor die mensen.”
Volgens de politie gaat het vaak om ingewikkelde zaken. “Oplichting is een complex artikel vanwege de juridische elementen waaraan voldaan moet worden”, legt een woordvoerder uit. In het geval van Wolfpack Entertainment gaat het om een civielrechtelijk geschil: “Er is wel een dienst geleverd, maar niet wat de klant had verwacht.” Slachtoffers moeten dus aangifte doen om hun gelijk te krijgen.