Youtube, Instagram en TikTok staan vol met ervaringen van mensen die een sapjeskuur hebben uitgeprobeerd. En ook veel influencers haken aan op deze ‘juicy’ trend. Je lichaam detoxen met een sapvastenkuur. Werkt dat? Journalist Marieke Kuypers van Pointer Checkt zocht het uit!

Wat houdt een sapvastenkuur in?

Een sapvastenkuur is een kuur van 3 tot 7 dagen, waarbij je alleen maar op groente- en fruitsappen leeft. Dit doe je om je lichaam te ontgiften, oftewel: om je lichaam te reinigen van allerlei opgehoopte gif- en afvalstoffen.

 

Wat doet het met je lichaam?

Volgens verschillende aanbieders is een sapvastenkuur een gezonde kickstart en heb je na deze detox meer energie omdat je verteringsorganen meer rust krijgen. Zo wordt er geopperd dat de sapjes weinig vezels bevatten, waardoor je darmen een paar dagen vakantie krijgen. Ook zou je huid gaan stralen en zou je er gemiddeld 1 kilo per dag van afvallen. 

Kijk hier het hele onderzoek van Pointer checkt.

Wat zijn de bijwerkingen van sapvasten?

De bijwerkingen die veelvuldig genoemd worden zijn: hoofdpijn, diarree, duizeligheid en misselijkheid. Alle bijwerkingen die je kunt krijgen zijn ontgiftingsverschijnselen.

 

Kan je je lichaam detoxen met een sapvastenkuur?

Marieke vroeg het aan maag-darm-leverarts en hoogleraar Voeding en darm gezondheid professor Ben Witteman.

Professor Witteman: 'De claims dat het gezond is, die zijn niet waar, want dat is nooit bewezen. Detoxen hoeft niet, want detoxen kan ook überhaupt niet. Want dat doet je lichaam zelf en die doet dat fantastisch, op een hele goede manier. Dat is een prachtige samenwerking tussen je microbioom: dus de eigen bacteriën in je darm, het darmslijmvlies die heel veel toxische stoffen tegenhoudt, het immuunsysteem dat eraan meewerkt en je lever en nieren.'

'De claims dat het gezond is, die zijn niet waar, want dat is nooit bewezen.'

Professor Witteman
Conclusie 

Een sapkuur kan je lichaam dus niet detoxen, reinigen of schoonspoelen. Alleen je lichaam zelf kan afvalstoffen opruimen en doet dat de hele dag door. En die afvalstoffen plas of poep je gewoon weer uit.

Professor Witteman: 'Als je gaat sapvasten, dan krijg je vaak minder calorieën binnen, maar als je dat doet dan krijg je dat je lichaam zichzelf van energie gaat voorzien. En dat wordt gedaan vanuit het vetweefsel, wat gunstig kan zijn als je veel vet hebt. Maar helaas wordt het ook afgebroken vanuit de spieren dus dat is het gevaar van een sapkuur. Met name de langere sapkuren gaan op een gegeven moment niet alleen je vetweefsel afbreken, maar ook je spierweefsel en dat is eigenlijk jammer, want die spieren die moeten we wel goed behouden.'

Meer van dit soort weetjes?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Marieke Kuypers