In de tweede aflevering van Spoorloos gaat de 23-jarige Julia samen met presentator Derk Bolt op zoek naar haar Guatemalteekse moeder. In de stad wordt Derk van het kastje naar de muur gestuurd. Ook zoekt Ap zijn vader. 

Zoeken in de grote stad  

Derk reist af naar Guatemala om Julia te helpen met de zoektocht naar haar moeder. Het is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Derk komt in een dorpje terecht waar Julia’s moeder mogelijk woont. Maar tevergeefs, ook hier zijn er geen aanwijzingen die leiden naar de moeder van Julia.  

De ontmoeting  

Uiteindelijk leidt een aanwijzing naar de markt van de grote stad San Juan. De moeder van Julia zou hier staan om doeken te verkopen. Op de markt komt Derk de neef van Julia’s moeder tegen. Hij verwijst het team van Spoorloos naar een dorpje waar ze volgens hem al jaren woont.  

En met succes: achter een deur van golfplaten woont de moeder van Julia. De ontmoeting tussen Julia en haar moeder is emotioneel en hartverwarmend: ‘Het voelde alsof ik er niet bij zat, maar dat ik naar mezelf keek in een film,' vertelt Julia.  

‘De man van de fiets is jouw vader: Jan'

Oom van Ap

De oproep van Ap  

Ook zien we de 61-jarige Ap. Hij groeit op met zijn moeder en stiefvader in Arnhem. Als Ap wat ouder is gaat hij regelmatig vissen met zijn oom. 

Op een dag gebeurt er iets geks. Hij loopt naar huis om iets te pakken, maar op de terugweg naar zijn oom komt hij een onbekende man tegen. Deze man was ook onderweg naar de oom van Ap. Hij vraagt kleine Ap achter op de fiets te gaan zitten. 

Wanneer Ap terug is bij zijn oom, is de onbekende man inmiddels weg. De oom van Ap vertelt dan wie de man op de fiets was: ‘Dat was jouw vader: Jan.’ Het was de laatste keer dat Ap zijn vader zag. 

Samen met zijn dochter Samantha doet Ap een oproep om zijn biologische vader te vinden. 

Op de hoogte blijven van de prachtige verhalen uit Spoorloos?

Meld je aan voor de Persoonlijke verhalen nieuwsbrief!

Jetske en Derk