De nieuwe podcast Het is niet van mij, komt van de redactie van het programma Spoorloos. De podcast vertelt de verhalen van vrouwen die gedwongen werden hun kind af te staan, en daar vervolgens nooit meer over mochten spreken. Wat is de blijvende impact hiervan voor de biologische moeders?
Podcastmakers Robin Peters en Merel van Waalwijk van Doorn gaan in gesprek met deze vrouwen over het pijnlijke verleden van de gedwongen adopties. Hoe hebben deze gebeurtenissen hun leven veranderd?
15.000 vrouwen stonden baby af
Tussen 1956 en 1984 moesten zeker 15.000 ongehuwde vrouwen hun baby afstaan. Onder invloed van pleegouders en psychiaters werd de adoptiewet geboren. In de basis een goed bedoelde wet, maar met onbedoelde gevolgen.
Het idee dat het afstaan van een kind beter was voor ongehuwde jonge moeders werd toen omarmd door de hele samenleving en onder invloed van psychiaters, ouders, huisartsen en de kerk werd dit de norm.
‘Het waren andere tijden’
‘Het waren nou eenmaal andere tijden.’ Zo is een pijnlijk deel van de geschiedenis onder het tapijt geveegd. Het verhaal van vrouwen die worstelen met schaamte, eenzaamheid en schuldgevoel. Maar wie moet zich hier nou eigenlijk schuldig voelen?
De podcast Het is niet van mij is vanaf woensdag 6 november wekelijks te beluisteren bij KRO-NCRV op NPO Luister en alle andere podcastkanalen.