Het vijftiende seizoen (2019) van Spoorloos volgt het ontroerende verhaal van Jose, geboren in Guatemala, die op zoek gaat naar zijn biologische moeder. Nadat zijn zusje met behulp van Spoorloos haar moeder al heeft gevonden, voelt Jose nu ook de behoefte om te ontdekken wie zijn biologische ouders zijn.

Onzekere start

Jose is op jonge leeftijd samen met zijn zusje geadopteerd. Eerder vond hij het niet belangrijk om te weten wie zijn biologische ouders waren. Maar nadat hij heeft gezien wat het voor zijn zusje betekende om haar biologische moeder te vinden, groeit bij Jose de nieuwsgierigheid en de wens om zijn eigen roots te ontdekken.

De zoektocht begint

De zoektocht begint in Guatemala, op zoek naar een vrouw genaamd Sandy. Het blijkt echter niet gemakkelijk om Sandy te vinden, omdat de mensen in haar geboortedorp zich haar niet herinneren. Na een vermoeiende dag zoeken ontvangt Derk een tip van een lokale vrouw. Sandy heeft namelijk gestudeerd aan een school in een nabijgelegen plaats.

Een spoor van aanwijzingen

Met behulp van de schooladministratie en de voormalige docent van Sandy ontdekt Derk waar Sandy na haar opleiding is gaan werken. Zo leidt de zoektocht hem weer naar een ander stadje. Nadat Derk een telefoonnummer heeft achtergelaten op het oude werk van Sandy, komt de zoektocht in een stroomversnelling. Een oude collega van Sandy stuurt Derk een bericht waarin ze vertelt dat ze weet waar Sandy te vinden is. Ze deelt ook het telefoonnummer van Sandy.

Het verlossende telefoontje

Na een telefonisch gesprek met Sandy wordt bevestigd dat zij daadwerkelijk de biologische moeder van Jose is. Tijdens het gesprek vertelt Sandy dat haar huidige echtgenoot en kinderen niet op de hoogte zijn van de adoptie van Jose. Ze vraagt om tijd om dit aan hen uit te leggen.

De familie van Jose's moeder reageert verrast op het nieuws, maar ze nemen Sandy niets kwalijk. Iedereen is enthousiast om Jose te ontmoeten, dus Derk reist af naar de familie. Sandy deelt met Derk waarom ze Jose destijds ter adoptie heeft afgestaan. Op jonge leeftijd raakte ze zwanger, en haar moeder dwong haar om de baby af te staan.

Emotionele samenkomst

Jose neemt zijn zusje mee naar de ontmoeting met zijn biologische moeder, wat bij beiden veel emoties losmaakt. Sandy stelt Jose voor aan haar andere kinderen, en Jose presenteert Sandy aan zijn adoptieouders. Dit ontroerende moment vormt een prachtige afsluiting van een emotionele zoektocht.

Wil je alle seizoenen van Spoorloos terug zien? Klik dan hier.

Meer van Spoorloos

Bekijk fragmenten die niet in de aflevering zaten, verhalen van deelnemers en interviews met Jetske en Derk.

Foto van Derk Bolt en Jetske van den Elzen