‘Het voelt bijna alsof je een schimmig dealtje wilt sluiten.’ De dochter van Jan van Wirdum, Sterre, kreeg in mei dit jaar eindelijk euthanasie vanwege ondraaglijk psychisch lijden. Van Wirdum (rechts op de foto) vertelt in Spraakmakers over de moeilijke weg hiernaartoe.

Lange wachtrijen

De wachtrijen bij Expertisecentrum Euthanasie zijn zo lang, dat dit geen optie was voor Sterre. 'Dan had Sterre minimaal twee jaar moeten wachten en dat zag ze niet zitten. Ze zou het dan zelf hebben gedaan’, vertelt van Wirdum. Daarom ging hij zelf met psychiaters bellen in de hoop zijn dochter te kunnen helpen. ‘Het voelt bijna alsof je een schimmig dealtje wilt sluiten.’

'Mijn vrouw en ik besloten Sterre volledig te steunen in haar wens om te sterven'

Jan van Wirdum, vader van Sterre

‘Sterre had een authentieke, diepgewortelde doodswens. Ik was bang voor mijn eigen verdriet, maar zag in dat dit ook egoïstisch was. Mijn vrouw en ik besloten haar op een gegeven moment volledig te gaan steunen in haar wens om te sterven’, vertelt Jan.

Kijk het volledige gesprek met vader Jan van Wirdum, Jeroen Recourt van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie en presentator Carl-Johan de Zwart.

 

Bekijk de video

Jan van Wirdum in Spraakmakers
19 min 13 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Ook interessant

Carl-Johan de Zwart

Meer van Spraakmakers?

Klik hier