‘Met taal kun je ontroeren en met taal kun je mensen bereiken’, vindt radiomaker Frits Spits. De vakman, bekend van onder meer De taalstaat en Met het Oog op Morgen, viert deze week dat hij maar liefst 50 jaar radio maakt. Toch kijkt Spits liever vooruit: 'Verheerlijken van het verleden ben ik niet zo van.' 

In Spraakmakers staan ze uitgebreid stil bij de bijzondere mijlpaal. In gesprek met presentator Roos Abelman worden herinneringen opgehaald en ontvangt Spits een ode, maar niet over hemzelf. Het is een ode aan de taal, voorgedragen en geschreven door wiskundige en cabaretier Jan Beuving.

 

Vooruitkijken

Een halve eeuw op de radio te horen is niet mis, zou je denken. Toch kijkt Spits liever niet te veel naar het verleden: ‘Ik kijk liever vooruit, dan achteruit. Ik vind het interessant om te kijken wat ik nog kan doen. Dat is ook de brandstof waarom ik het nog volhoud.' 

Ook houdt Spits niet zozeer van zelf in de belangstelling staan. Daarom is er een ode voor de taal gemaakt, een 'vriend' die hij al heel lang kent. De eer is aan cabaretier Jan Beuving: ‘Radio is taal, een gesproken taal. Taal is oneindig elastisch. Een soort Barbapapa van woorden.’ De hele ode horen?

 

Luister het gesprek terug 

Frits Spits in Spraakmakers
25 min 36 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Lees ook

Speciale aflevering RadioReuzen

Radiopresentator Bert Kranenbarg presenteert ter van het jubileum van Frits Spits een speciale aflevering van zijn podcast RadioReuzen. Samen met luisteraars eert hij het iconische programma De Avondspits, dat Spits presenteerde tussen 1978 en 1988.

Frits Spits en Bert Kranenbarg in de studio