Een herkenbaar en veel voorkomend probleem: angsten, iedereen heeft ze wel. Hoewel ze bij de een erger zijn dan bij de ander, je kunt ermee leren leven. Maar hoe doe je dat het beste? Hieronder vijf tips van professor psychologie dr. Wendy Suzuki. Zij gelooft dat je je angsten niet moet bestrijden, maar juist leren begrijpen.
Dr. Wendy Suzuki is professor psychologie aan het Center for Neural Science aan de New York University. In haar nieuwe boek Good Anxiety: Harnessing the Power of the Most Misunderstood Emtion, beschrijft ze de rol van angst in ons leven en wat we kunnen doen om er mee te leren leven. "Angst is de basis van bescherming. Het is van cruciaal belang voor ons voortbestaan", vertelt dr. Suzuki aan het Amerikaanse online platform The Cut. Hieronder de vijf hulpmiddelen die dr. Suzuki geeft om met je angsten om te gaan.
Adem in, adem uit
Wanneer je angst groot is, is het vertragen van je ademhaling erg belangrijk. "De wetenschap achter diep ademhalen is dat je het natuurlijke ontstressende gedeelte van je zenuwstelsel activeert", aldus Dr. Suzuki. Hoe je dat het beste activeert? Diep ademhalen, stelt Suzuki. Je kunt het overal en altijd doen, zonder dat iemand het door heeft. Zelfs als je in angstige situaties zit.
Blijf in beweging
Het veel gegeven advies van voldoende lichaamsbeweging blijft belangrijk, vertelt Dr. Suzuki. "Het is alsof je jezelf een heerlijk neuro chemisch-bubbelbad geeft", zegt ze. Wat voor beweging maakt niet uit, al is het een kleine wandeling. Het belangrijkste is volgens Suzuki dat er hormonen vrijkomen die je humeur kunnen helpen, zoals de gelukshormonen dopamine, endorfine, serotonine en noradrenaline. Bij angstgevoelens kan het fijn zijn jezelf uit de situatie te verwijderen. Het is nuttig om uit je hoofd te stappen en je op je lichaam te concentreren.
"Soms kan het verlichtend zijn om je hart te luchten bij een goede vriend die echt luistert naar wat er in je leven speelt"
Luisterend oor
Niets is zo fijn als je verhaal ergens kwijt kunnen. Therapie biedt normaal de kans om te praten en iemand echt te laten luisteren. Maar dat kun je ook zelf ook heel goed. De psycholoog adviseert om mindful te luisteren. Suzuki: "Soms kan het verlichtend zijn om je hart te luchten bij een goede vriend die echt luistert naar wat er in je leven speelt." Iedereen kan een luisterend oor bieden, zolang het maar vanuit zorgzaamheid is en zonder oordeel. "Het gaat erom te luisteren en de situatie in zich op te nemen, zodat je je gehoord voelt."
Emoties onder controle
Om je angst beter te beheren is het belangrijk om te begrijpen wat de angst veroorzaakt. Vaak ontstaan angsten uit situaties die al heel lang stressfactoren zijn in je leven. "Dat is geweldig, want we kunnen ons erop voorbereiden", zegt de professor. Want als je begrijpt wanneer en waarom je angst begon, kun je het angstmoment ingaan met een plan om stress te verminderen. "Je kunt deze benadering toepassen op elke angstwekkende situatie in je leven. Je zou kunnen denken: oh mijn god, dat vergt veel voorbereiding. Ja dat doet het, maar als je dat eenmaal doet begin je ervan te leren en wordt het automatischer voor je", zegt dr. Suzuki.
"Een mentaliteit is slechts een overtuiging"
Een nieuwe mind-set
Naast alle bovenstaande tips vindt de psychologie professor het vooral belangrijk te begrijpen dat angst niet altijd slecht is. Het geeft je namelijk ontzettend veel informatie over waardes en bescherming bieden. Alleen vergt zelfanalyse om daar achter te komen. "Een mentaliteit is slechts een overtuiging, dus hoe verander je je mindset? Je moet geloven in wat de angst je brengt", aldus Suzuki.
Juist nu steeds meer mensen angst hebben door de pandemie, kan het leiden tot andere mentale problemen. Eerder schreven we een artikel over tips voor een mental breakdown met psycholoog Sabine Klaver. Lees hier alle tips!