Een avondklok: door velen bestempeld als de meest ingrijpende maatregel tot nu toe. Vandaag debatteert de Tweede Kamer of die beperking er daadwerkelijk komt - en hoe deze er precies uit zal zien. De voorkeur van voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls? 'Maak er negen uur van.'

Avondklok vanaf negen uur, bepleit Veiligheidsberaad voorzitter Bruls

De lang bediscussieerde avondklok is tóch aangekondigd. "Dit is een onorthodoxe, ongeëvenaarde maatregel in vredestijd", aldus journalist Sven Kockelmann. De grote zorgen om de Braziliaanse en zuid-Afrikaanse mutanten liggen ten grondslag aan het dringende advies van het OMT om de avondklok toch door te voeren.

"Het is zaak om deze twee mutanten écht buiten de deur te houden", zegt journalist en columnist Kustaw Bessems, die samen met Sven Kockelmann en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls aan tafel zit.

Race tegen de klok 

"We zitten in een soort race tegen de klok. Vaccineren aan de ene kant en de mutaties aan de andere kant", vervolgt Bessems. Hubert Bruls knikt instemmend. ''Dat is de analyse die op tafel ligt. Ik ben zelf wel geschrokken toen ik het OMT-advies zag. Daarin staat dat zelfs na het vaccineren van miljoenen mensen, er nog steeds beperkende maatregelen moeten zijn", zegt hij. "Het advies was nu dreigender dan eerder."

"Dat was ook wel nodig", vervolgt hij zijn verhaal. "Want ik hoorde ook wel bij de twijfelaars over zo'n avondklok. Dat is geen maatregel waarvan je zegt; we hebben nu een aantal dingen gedaan, we weten het niet meer, laten we er nog maar een invoeren. Dit is echt wel heel heftig."

Lees ook:

Tot twee keer toe heeft Bruls met het Veiligheidsberaad overlegd met de burgemeesters, waar absoluut niet iedereen staat te springen om de controversiële maatregel. Handhaving, uitvoerbaarheid, dat zijn belangrijke zaken voor hen. "Wij zijn misschien iets pragmatischer dan de politieke discussie. Het is een hele heftige maatregel, maar als je écht iets kunt doen aan het terugdringen van het virus - en we hebben die dreiging boven ons hoofd hangen -dan moet dit kunnen."

Toekomstscenario's 

'We zijn allemaal corona-moe', klonken de woorden van premier Rutte. "Wat nu belangrijk is voor ons allemaal - ook voor het kabinet - is om te werken aan scenario's wanneer het toch weer iets beter gaat worden. Ik denk dat we moeten accepteren dat we - hopelijk niet heel veel langer - in die lockdown zitten. Maar er komt natuurlijk een tijd waarin die lockdownmaatregelen misschien verdwijnen, maar we nog wel op anderhalve meter moet functioneren. Daar moeten we onze samenleving ook op inrichten."

‘’We hobbelen nu wel van maatregel naar maatregel’’, zegt Hubert Bruls. ‘’We moeten nu ook echt wel wat perspectief gaan bieden. Je kunt niet om de drie weken zeggen het gaat slecht en het gaat nu nog een stukje slechter.’’ #ditisM #persconferentie pic.twitter.com/EzSZvOfOuh

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) January 20, 2021

We hobbelen van maatregel naar maatregel

"Wat je nu merkt is dat we hobbelen van maatregel naar maatregel. Gelukkig is er ook aangekondigd dat we sommige maatregelen beter zullen handhaven, zoals quarantaine verplichting." Dat zorgt voor een zucht van opluchting bij Bruls. "Maar we moeten ook echt perspectief gaan bieden. Je kunt niet om de drie weken zeggen; 'Het gaat slecht, en het gaat nu nóg slechter.' Dat houden we niet vol."

Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsberaad pleit voor een #avondklok vanaf 21:00 uur. #ditisM pic.twitter.com/fgNxkL6IYK

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) January 20, 2021

Waarom de avondklok zou worden ingevoerd, is om groepsvorming tegen te gaan, legt Bruls uit. "Dan maakt acht of negen uur denk ik geen wezenlijk verschil, maar dat is wél het uurtje voor jongeren die nog willen sporten, voor mensen die net van hun werk komen en nog boodschappen willen doen." Bij Bruls gaat de voorkeur dus uit naar een avondklok vanaf negen uur. "Ik heb daar wel een voorkeur voor. Het is misschien nét het verschil om nog naar buiten te kunnen, boodschappen te doen, te sporten om daarna ook accepteren dat je niet meer bij elkaar komt."