Niet ouderen, maar jongeren hebben de meeste last van de maatregelen tegen het coronavirus. Er moet NU iets gebeuren, zegt gezondheidspsycholoog Andrea Evers. "Kom met een deltaplan voor jongeren."

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers

De ernst van de zaak

"Het onderzoek van het RIVM die om de zes weken meten, laat zien dat in de groep tussen 16 en 24 jaar de grootste problemen zijn", zegt Evers, die lid is van de RIVM Corona Gedragsunit. Vooral de eenzaamheid ziet ze terug in de onderzoeken. "Je zou denken dat ouderen daar het meeste last van zouden hebben, maar dat is echt niet het geval." Het bijbaantje dat wegvalt, geen vrienden meer over de vloer en een avondklok waarbij je avondwandeling wordt afgenomen… Niet alleen Evers ziet een donkere wolk boven de jongeren hangen, ook Jesse Klaver van GroenLinks maakt zich grote zorgen.

We zien dat niet alleen de fysieke veiligheid van mensen in gevaar is, maar ook de psychische veiligheid is in het geding. Vooral onder jongeren.

Ons beschermen tegen corona is net zo belangrijk als het beschermen van de mentale gezondheid van onze jongeren.#coronadebat pic.twitter.com/yfYjSPnHkz

— Jesse Klaver (@jesseklaver) January 21, 2021

"De psychische veiligheid is in het geding", aldus Klaver, die het verdrietige voorbeeld noemt van Pepijn. Een jongen die op veertienjarige leeftijd stierf. "Pepijn was een levenslustige en nieuwsgierige jongen", schrijft de familie in de rouwadvertentie. "De lockdownmaatregelen verteerde hij slecht, hij miste contact en structuur. Hij zocht iets dat spannend was, maar waarvan zijn overmoedige puberbrein de consequenties niet kon overzien. Pepijn is omgekomen door een koolmonoxidevergiftiging in combinatie met drugs."

Wat ontzettend verdrietig. En wat moedig van de ouders en de school. Denk vandaag extra aan onze pubers. pic.twitter.com/dyErbIbpop

— Nathan ‘pubervader’ Vos (@nathanvos) January 21, 2021

Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma noemt de avondklok de volgende domper voor jongeren. "De curve van mentale problemen, loopt steeds verder op. Nu is het moment om niet weer achter de zaken aan te lopen, maar vooruit te kijken." Het is goed dat het probleem onderkend wordt door de politiek, maar er moet nog veel meer gebeuren, vindt Evers. "Er moet een duidelijk beleid worden gemaakt", waarmee ze doelt op een steunpakket voor mentale gezondheid. "Er moeten echt concrete maatregelen genomen worden. Wat kunnen we doen om die jongeren nú te helpen?"

Gebruik leegstaande theaters en restaurants als bibliotheek voor jongeren, noemt Evers als voorbeeld. Maar eigenlijk moet er veel meer gebeuren, vindt Arne Popma. Samen pleiten ze voor een deltaplan, maar wat staat daar dan in? "Elke jongere moet met een iemand contact blijven houden", zegt Popma aan tafel bij M. "Op elke school moet het over welzijn gaan, dat is een taak van de school." En er moet een nieuw verhaal komen, voegt de kinder- en jeugdpsychiater toe. 

Benieuwd naar dat nieuwe verhaal? Kijk dan hieronder het gesprek terug.