In een tijd waarin iedereen zich het liefst zo ver mogelijk in zijn eigen informatiebubbel verschuilt, kan een praatje met die minder leuke collega je juist een inzicht geven dat je mist. En dat is nodig! Denk aan de populariteit van Trump of Brexit.

Foto: Pexels

We introduceren: de mwah-collega

We zijn er allemaal schuldig aan. Die lange werkdag kom je toch het makkelijkste door als je met je bevriende collega’s praat. Lekker samen even klagen over de werkdruk, het weer of die eigenaardige nieuwe medewerker. Maar vergis je niet: soms even een babbeltje maken met die ‘mwah-collega’ zoals het NRC het noemt, kan niet alleen de efficiëntie van het bedrijf verbeteren, maar het kan je ook nieuwe perspectieven bieden.

Heb je deze al gelezen?

Zoek een ander lunchmaatje

Als het aan Jessica Methot ligt moeten we die goede vriendschappen op het werk soms even opzij zetten en andere collega’s opzoeken. Methot is universitair docent Human Resource Management aan de Rutgers University in New Jersey, ze weet dus waar ze het over heeft.

In het NRC legt ze uit dat af en toe een goed gesprek met de mwah-collega twee voordelen heeft:

Lekker efficiënt

Aangezien je bij een mwah-collega niet hoeft te investeren in de vriendschap scheelt dit je tijd en energie. Even snel een idee pitchen en... weer door! Nog een pluspunt: je durft zelf waarschijnlijk ook eerder met nieuwe ideeën te komen. Mochten ze het niks vinden, so what? Even goede mwah-collega’s!

Weg uit die informatiebubbel

Juist deze collega’s kunnen een fris perspectief bieden. In tegenstelling tot de collega’s waar je bevriend mee bent, delen deze mensen waarschijnlijk niet dezelfde normen en waarden. In een tijd waarin iedereen door Facebook in zijn eigen informatiebubbel leeft en enkel gelijkgestemden hoort, is een tegengeluid van tijd tot tijd geen slecht idee. Wellicht dat we dan niet langer verrast zijn als de peilingen iets anders laten zien dan het uiteindelijke resultaat, zoals na de Amerikaanse verkiezingen en Brexit.