We moeten allemaal ons steentje bijdragen als we deze planeet nog een tijdje willen bewonen. Maar nu valt de rekening voornamelijk op de mat van de armste Nederlanders, blijkt uit een nieuw rapport.
Wie gaat dat dan betalen, hè?
In elk gesprek over klimaatbeleid komt op een gegeven moment altijd de vraag: maar wie gaat dat betalen? Een beetje een dooddoener, maar toch is dit een belangrijke vraag voor veel mensen. Vooral nu uit dit nieuwe rapport van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie CE Delft blijkt dat de armste huishoudens in Nederland relatief het meeste neerleggen voor ons klimaatbeleid. Zij dragen ruim vijf procent van hun inkomen af, terwijl de rijkste tien procent van de Nederlanders het houdt bij 1,5 procent.
Hoe zit dat dan?
De rijksten van Nederland (tien procent van de belastingbetalers) moeten jaarlijks per persoon 1.334 euro afdragen voor het klimaatbeleid. Degenen met een middeninkomen (tachtig procent) betalen per persoon jaarlijks 633 euro. De armsten van Nederland (tien procent) moeten per persoon 372 euro per jaar afstaan.
Lijkt best eerlijk, toch? Maar let op: de rijksten betalen ongeveer vier keer zoveel als de armsten, maar verdienen wel twaalf keer zo veel. Dus ondanks dat de armsten een lager bedrag betalen, zijn ze wel een groter deel van hun inkomen kwijt.
Lekker rondkarren in je Tesla
Laten we vooropstellen dat er écht wat moet gebeuren als we de komende decennia nog een beetje lol aan onze planeet willen beleven. Maar hoe belangrijk de klimaatdoelen ook zijn, het is natuurlijk raar dat de armste Nederlanders daar het meest voor opdraaien. Vooral als je bedenkt dat het voornamelijk de mensen met de hoogste inkomens zijn die profiteren van het huidige klimaatbeleid.
Zo blijkt uit het onderzoek van CE Delft dat tachtig procent van de belastingkortingen en subsidies - voor bijvoorbeeld zonne-en windenergie of vrijwel belastingvrij rondkarren in je nieuwe milieuvriendelijke Tesla - terecht komt bij de mensen met de hoogste inkomens.
Kijk uit!
Het rapport komt ook met een duidelijke waarschuwing: als we hier niets aan doen wordt het alleen maar oneerlijker. Want volgens hun berekeningen kunnen de kosten voor de armste Nederlanders zelfs oplopen tot 17 procent van hun inkomens in 2050.
Misschien een goed agendapuntje voor de kabinetsformatie?