Een bizar gezicht: dé toeristenpoort van Nederland ligt er verlaten bij. Sterker nog, je kan op Schiphol een speld horen vallen. Het toerisme ligt op z'n gat en dwingt de culturele sector tot creativiteit. Hoe kan je in tijden van lockdown toch onze hoofdstad bezoeken?

De Dam, 25-04-2020

Toeristen in spé kunnen hart ophalen

De binnenstad van Amsterdam krijgt de kans om even op adem te komen. Geen rollende koffers, geen verdwaasd overstekende toeristen, geen drukke straten. Maar hoe moeten al die vakantiegangers die een weekendje Amsterdam hadden gepland, dat gat opvullen? Hans Rooseboom, curator en conservator fotografie van het Rijksmuseum, biedt in The Guardian een alternatief en wijst de toeristen in spé op de volgende weetjes (en misschien leer je er zelf ook nog iets van).

Heb je dít gezien?

Duik in de boeken van Nescio

"In Amsterdam, Amsterdam, is van alles aan de gang", zong Maggie MacNeal tijdens het Songfestival in 1980. Maar wat is daar dan allemaal aan de gang? Voor een goede introductie van onze hoofdstad moet je in de boeken duiken, schrijft The Guardian. En dan begin je bij de verhalen van Jan Hendrik Frederik Grönloh (1883-1961), beter bekend als Nescio. Zijn werk, gevuld met veel Amsterdamse verhalen, werd in 2012 van het Nederlands naar het Engels vertaald. Zo kreeg het werk van Nescio toch nog een internationale carrière. Benieuwd naar het werk van deze man? "Altijd zuinig met woorden, een lichte schrijfstijl en doorspekt met subtiele, terloopse humor", schreef de Volkskrant. 

Nescio

George Hendrik Breitner wist Amsterdam vast te leggen vóór de komst van fotografie

Tegenwoordig maakt iedereen foto's van Amsterdam en kun je online alle straten van onze hoofdstad bewandelen. Dat was vroeger wel anders. Neem het werk van George Hendrik Breitner (1857-1923): hij werd bekend door zijn weergave van het Amsterdamse leven. Herken jij de plekken nog terug?

Het Rokin, door George Hendrik Breitner (1904)
De Singelbrug, door George Hendrik Breitner (1897)

''Het is stil in Amsterdam'' - Ramses Shaffy

"Laat me, laat me, laat mij mijn eigen gang maar gaan", grote kans dat je gelijk mee gaat neuriën. Zanger Ramses Shaffy wist het Nederlandse volk in zijn armen te sluiten. "Hij was de beroemdste zanger en acteur van het land. Hij werd geboren in Frankrijk - zijn moeder een Pools-Russische gravin, zijn vader Egyptische diplomaat - en woonde een groot deel van zijn leven in Amsterdam", vertelt Hans Rooseboom in het Britse dagblad. Misschien tijd om tijdens de quarantaine het oeuvre van deze legende weer eens uit de kast te pakken? Hieronder alvast een suggestie, toepasselijker kan bijna niet… 

De straatkunst van Frank in Amsterdam

We horen natuurlijk graag hoe vernieuwend wij Nederlanders zijn. Het Britse dagblad tipt het account 'streetartfrankey'. De Amsterdamse kunstenaar Frank de Ruwe, die je misschien wel eens tegen bent gekomen in Het Parool, weet namelijk op een bijzondere manier kunst te maken in de openbare ruimte. 

Leuk en aardig die feitjes op het internet, maar de verborgen diamanten en cultuurtips van Amsterdam moet je toch écht met eigen ogen bekijken. Nog even volhouden en dan wordt onze hoofdstad (hopelijk) weer langzaam wakker. Klaar voor de doorstart!