Hitler pleegt op 30 april 1945 zelfmoord, waarna zijn lichaam vervolgens in brand is gestoken. Toch wordt er tot op heden gespeculeerd over zijn dood en zijn er verschillende complottheorieën. Zo zou Hitler naar Argentinië zijn gegaan: "Hitler leefde nog, nou we zijn volgens mij vrij zeker dat dat niet zo is, want we hebben zijn gebit", vertelt amateuronderzoeker Sjoerd de Boer in M.

De vermoedelijke schedel van Hitler wordt bewaard in een diskette doosje

Een aantal jaar geleden is door Franse onderzoekers vastgesteld dat het om Hitlers gebit gaat, ze hebben een deel van zijn boven- en onderkaak. Daarnaast werd er ook gediscussieerd over een schedel: "Er is een schedel, (...), daar zit een kogelgat in, kan van Hitler zijn, is niet helemaal zeker, en weet je waar die in bewaard wordt? In zo’n ouderwets diskette doosje met zo’n sleuteltje erin." Sjoerd de Boer is altijd al gefascineerd door Hitler en in zijn nieuwste boek: 'De vlucht uit de 'Führerbunker' brengt hij Hitlers laatste dagen in kaart.

Hitler was gewoon dood, daar ga ik vanuit

De 'Führerbunker'
De ingang van de 'Führerbunker' ligt aan een parkeerplaats. "Die parkeerplaats, daar moet ongeveer het gedeelte hebben gezeten waar Hitler zelfmoord heeft gepleegd. En daarvoor hebben ze lijken verbrand." Daar gaat De Boer vanuit, zelf is hij namelijk niet van de complottheorieën, hij vertelt: "Hitler was gewoon dood, daar ga ik vanuit."

Maar wat doet Stalin op een gegeven moment? "Die zegt: 'Wacht eens even Hitler, ik heb Duitsland overwonnen, ik sta in Berlijn en mijn vijand is weg.'" En een dictator wil een vijand hebben, dus vervolgt De Boer: "Ook al hebben Hitlers generaals al gezegd: 'Hitler is dood', hij haalt die generaals daar weg, die brengt hij terug naar Moskou, zet er een paar anderen neer en zegt: 'Hitler is helemaal niet dood.'" Stalin heeft op deze manier de roddel de wereld in geholpen over het in twijfel trekken van Hitlers dood.

Een deel van die bunker lag onder het Holocaust Namenmonument

Berlijn kent veel geschiedenis, zo ook de 'Führerbunker' van Hitler. Tegenwoordig staat er een klein bordje bij, maar vroeger stond er niks aangegeven. Journalist Sophie Derkzen is ook in de studio, en vertelt: "Ze zijn bang dat het een soort bedevaartsoord wordt." Ook voormalig Duitsland correspondent Margriet Brandsma is te gast en vult aan: “Elke straathoek is inderdaad geschiedenis, een deel van die bunker lag onder het Holocaust Namenmonument dat in Berlijn gekomen is ter nagedachtenis aan de vermoorde Joden in Berlijn."

Lees ook:

Hoe kijkt men in Duitsland naar Hitler?
Oud Duitsland correspondent Margriet Brandsma: "Wat je natuurlijk in Duitsland hebt gezien is dat die Tweede Wereldoorlog een enorm verwerkingsproces is geweest." Daar was tijd voor nodig: "Intussen zijn de Duitsers wel zover dat ze ook in culturele uitingen met Hitler aan de slag gaan." Je ziet hem bijvoorbeeld in films en in de beeldende kunst. "Soms met humor, maar altijd met een belerende, didactische ondertoon", aldus Brandsma. "Gewoon alleen maar grappen maken over Hitler, dat kan niet".

“Tussen mij en Adolf Hitler zit maar één persoon.” Sjoerd de Boer legt uit waar zijn fascinatie met Adolf Hitler vandaan komt. #ditisM @kroncrv pic.twitter.com/At2Ftzy4Jl

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) December 1, 2021

Eén handdruk verwijderd 
Als Margriet aan De Boer vraagt wat hij zo fascinerend aan Hitler vindt, antwoordt hij dat er tussen hem en Hitler, maar één persoon zit, namelijk Rochus Misch. "Dat is de laatste getuige die Hitler dood gezien heeft in de bunker." Hij ontmoette Misch, Berlijn en zo concludeert hij dat hij maar één keer hand schudden van Hitler af is. "Het is een slecht mens, maar toch vind ik dat fascinerend."