Een tube tandpasta kan variëren in prijs: sommigen kosten minder dan een euro, terwijl anderen makkelijk meer dan vijf euro kosten. Maar betekent duurder ook beter? Keuringsdienst van waarde gaat op onderzoek uit.
Wat zit er in tandpasta?
Wanneer we voor het overvolle schap met tandpasta staan, lijken de etiketten ons te overspoelen met informatie. Is er werkelijk zoveel verschil tussen al deze varianten?
Tandpasta bevat meestal dezelfde werkzame ingrediënten, namelijk: fluoride, schuurmiddelen en wasactieve stoffen. Maar wat zijn dit voor ingrediënten waarmee we dagelijks onze tanden schrobben?
Tandpasta met fluoride of zonder?
Ongeveer 90 procent van de verkochte tandpasta's bevat fluoride. Fluoride vergemakkelijkt het wegspoelen of verwijderen van bacteriën tijdens het poetsen. Hierdoor hebben bacteriën minder kans om het tandglazuur aan te tasten en wordt de vorming van gaatjes vertraagd. Uit onderzoek blijkt dat door het gebruik van fluoride het aantal gaatjes met 20 tot 50 procent afneemt.
Hoewel er soms beweerd wordt dat fluoride onveilig zou zijn, is de hoeveelheid in tandpasta zo laag dat het moeilijk is om er te veel van binnen te krijgen. Fluoride wordt pas schadelijk als je over een langere periode veel tandpasta inslikt.
Bij kindertandpasta wordt vaak minder fluoride gebruikt, aangezien hun gebit nog in ontwikkeling is en kinderen ook geneigd zijn om vaker tandpasta door te slikken.
Schurende werking van tandpasta
Tandpasta's bestaan gemiddeld voor 20 tot 50 procent uit schuurmiddel. Dit middel verwijdert effectief de aanslag op je tanden. Een goede tandpasta bevat genoeg schuurmiddel om effectief te reinigen, zónder het gebit overmatig te slijten.
De schurende werking varieert echter per tandpasta. Zo zijn er speciale varianten beschikbaar voor gevoelige tanden, met een mildere schurende werking, en varianten bedoeld om bijvoorbeeld rokersaanslag te verwijderen, die juist een sterkere schurende werking hebben.
Hoewel de schurende factor van belang is, zijn de poetstechniek en het type tandenborstel die gebruikt worden minstens zo belangrijk.
Tandplak en tandpasta
Wasactieve stoffen in tandpasta zijn voornamelijk verantwoordelijk voor het schuim dat ontstaat tijdens het poetsen. Dit schuim zorgt ervoor dat de tandpasta zich beter verspreidt in de mond. Ook is het effectief in het wegspoelen van tandplak met water.
Duurder is niet per se beter
Naast de drie hoofdbestanddelen speelt marketing een belangrijke rol in het aanbod van tandpasta's. 'Glitter en glamour' zijn vaak cruciaal bij de verkoop. Hier komen extra ingrediënten bij kijken die tandpasta 'uniek' maken, zoals geur- en smaakstoffen, conserveermiddelen en kleurstoffen. Wat vaak resulteert in een hogere prijs.
Welke tandpasta is het beste?
Het is moeilijk om de beste tandpasta aan te wijzen, maar één ding is duidelijk: bijna alle tandpasta's bevatten fluoride, schuurmiddelen en wasactieve stoffen. Kies je voor een duurdere variant, dan betaal je voornamelijk voor extra smaakjes, glitters of geurtjes.
Uiteindelijk speelt de tandenborstel een belangrijkere rol dan de tandpasta zelf bij het poetsen.