Boeken, documentaires en zelfs een eigen museum… Toch verscheen er nooit een Nederlandse bioscoopfilm over het indrukwekkende en verdrietige verhaal van Anne Frank, die na haar dood een icoon werd. Daar komt nu verandering in…
Het harde noodlot
"Het was lelijk van me, hoe ik haar behandeld heb. Nu keek ze met haar bleke gezicht en smekende ogen mij zo hulpeloos aan. Kon ik haar maar helpen. O God, dat ik hier alles heb wat ik me maar kan wensen en dat zij door het harde noodlot zo aangepakt is." Aiko Beemsterboer, die Anne Frank speelt in de film, leest deze passage voor uit het wereldberoemde dagboek Het Achterhuis.
Anne schrijft hier over haar vriendin Hannah, die uiteindelijk de holocaust overleeft. Een bijzondere vriendschap, die genadeloos hard wordt verbroken als Anne Frank vermoord wordt in het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Een vriendschap tussen twee gewone meisjes uit Amsterdam. Die net zoals de kinderen van nu met elkaar praten, ruziemaken en weer goedmaken. Spelen en nadenken over wat ze willen worden als ze oud zijn. Deze vriendschap, die helaas niet lang heeft mogen duren, schreef Anne's beste vriendin Hannah Goslar op in een boek. Nu decennia later, verfilmt regisseur Ben Sombogaart het verhaal van de twee beste vriendinnen.
Een flink prijskaartje
De regisseur noemt het vreemd dat er nooit eerder een Nederlandse bioscoopfilm is gemaakt over Anne Frank. "Het is ook best een duur verhaal om te maken", legt Sombogaart uit aan tafel bij Margriet. "Je moet terug naar Amsterdam in 1942", en dat loopt best in de papieren, voegt hij toe. "Daarnaast filmen we ook in een concentratiekamp waar de twee meisjes zich later in de film begeven." Een bijzonder project voor Aiko Beemsterboer en Josephine Arendsen, die de rol van Hannah op zich neemt.
De persoon achter Anne Frank
Anne is eigenlijk een soort heilige geworden, zegt Sombogaart. "Je ziet haar opeens vanuit een heel ander perspectief. Een relatie tussen twee vriendinnen. Ze is soms ook best onaardig - zoals elk mens kan zijn, maar daarna ook weer ontzettend lief. Gewoon een mens van vlees en bloed."
Een bijzondere rol die Josephine speelt, vindt ze zelf. "Het is een vriendschap tussen twee vriendinnen die door de oorlog uit elkaar worden getrokken. Plots zien ze elkaar niet meer." Helaas vinden ze elkaar terug op een afschuwelijke plek; het concentratiekamp. "In Bergen-Belsen zijn ze weer samen, al mogen ze elkaar daar niet zien."
Hannah Goslar spreekt met de actrices
De jonge actrices vertellen over een bijzonder moment. Tijdens een shoot voor de postervormgeving mogen ze namelijk bellen met mevrouw Goslar, die op 92-jarige leeftijd woont in Jeruzalem. Ben je benieuwd hoe dat ging? Kijk hieronder het hele gesprek terug: