Wat al die vegetariërs en veganisten doen, vinden ze maar gekkigheid. Deze mensen eten alleen nog maar lappen vlees. De reden? Het is volgens hen extreem gezond. The Guardian onderzoekt wat er waar is van deze nieuwe voedsel hype uit de VS.

Van klimaatverandering tot antibioticaresistentie, de berichtgeving over de gevolgen van onze vleesconsumptie is niet mals. Niet gek dat de veganistische restaurants in de Randstad als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar in Californië is een tegenbeweging tot stand gekomen. Zij pleiten voor een ‘carnivoor dieet’. Oftewel: louter vlees en eieren eten.

Hoe het werkt

De werkwijze van een ‘carnivoor’ is simpel: je haalt alle plantaardige producten uit je koelkast en vervangt deze met vlees en eieren. Dat eet je dan voor ontbijt, lunch en diner. En wel elke dag van de week. “Het kan wat monotoon worden om elke keer weer hetzelfde te eten,” zegt carnivoor Shawn Baker uit Californië. ”Maar na een tijdje begin je ernaar te hunkeren.”

Baker is nu anderhalf jaar carnivoor. Elke dag eet deze orthopeed en bodybuilder bijna twee kilo biefstuk. Dit heeft zijn leven een stuk eenvoudiger gemaakt meent Baker. Boodschappen doen kost nog maar tien minuten en hij hoeft nooit meer na te denken over wat hij wilt eten. Baker: “Ik hoef alleen nog maar te bedenken: hoeveel honger heb ik en hoeveel biefstukken moet ik eten om die honger te stillen.”

Ik heb weer het libido van een 22-jarige

Shawn Baker, carnivoor

Inmiddels heeft Baker, in vlezige kringen ook wel ‘The Carnivore King’ genoemd, een flinke achterban opgebouwd op sociale media. Onder de hashtags #carnivorediet, #meatheals en #worldcarnivoretribe post hij foto’s van de rib eye steaks die hij dagelijks verorbert.

 

Maar waarom in hemelsnaam?

Dit was de eerste vraag die bij ons opkwam. Want hebben we niet van jongs af aan geleerd dat je áltijd je groente moet opeten? En dat een dagelijkse appel de dokter praktisch overbodig maakt? Onzin, menen de zelfverklaarde carnivoren. Volgens hen brengt hun volledig dierlijke dieet juist allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee.

Baker vertelt dat hij fitter dan ooit is dankzij zijn nieuwe dieet. “De pijn in mijn gewrichten is verdwenen, ik slaap uitstekend en mijn huid is enorm verbeterd,” zegt hij. “Ook is mijn bloeddruk genormaliseerd en heb ik weer het libido van een twintigjarige.”

Veel carnivoren claimen dat ze zich zowel fysiek als mentaal veel gezonder voelen. Zo ook Lily Chien-Davis uit San Francisco: “Binnen dertig dagen verbeterde mijn stemming, werd ik sterker en had ik meer energie,” zegt ze. Een andere carnivoor, Saifedean Ammous, omschrijft het als volgt: “Mijn verbeterde concentratie heeft mijn leven veranderd, het is de reden dat ik een boek van driehonderd pagina’s heb kunnen schrijven.”

Reacties van anderen

Chien-Davis mag zich dan een stuk gezonder voelen, toch is niet altijd even makkelijk om een carnivoor te zijn. Ze vertelt dat haar dieet op veel onbegrip stuit. “Je voelt je een buitenstaander als je het anderen vertelt. Mensen denken: “Oh mijn god je bent gek’”

Mensen denken: ‘Oh mijn god je bent gek’

Lily Chien-Davis, carnivoor

Amous herkent dat: “Toen ik de hele tijd junk food at, hoorde ik daar niemand over” vertelt hij. “Maar als ik nu zeg dat ik denk dat planten niet goed voor me zijn, worden mensen heel vijandig.”

Wat zeggen voedingsexperts?

Oké, sociaal gezien is het dus nog wat lastig, maar dat is voor deze mensen een klein offer voor alle voordelen die het carnivore dieet met zich meebrengt. Medische experts denken daar echter anders over. Zij zetten grote kanttekeningen bij de gezondheidsclaims die de vleeseters maken en wijzen op de risico’s die het eenzijdige voedingspatroon met zich meebrengt.

Zijn dit T-rexen? Afrikaanse leeuwen? Of mensen?

Christopher Gardner, hoogleraar Stanford University

“Zijn dit T-rexen? Afrikaanse leeuwen? Of mensen? Aannemende dat je het over mensen hebt klinkt dit desastreus, op verschillende niveaus.” Aldus Hoogleraar Christopher Gardner van Stanford University. “En ik denk dat een ‘carnivoor dieet’ niet alleen slecht is voor de gezondheid, maar ook voor onze planeet, voor de arbeiders in slachthuizen en voor dierenrechten.”

Lees ook:

Volgens Gardner zorgt het gebrek aan vezels (want die krijg je niet binnen als je uitsluitend vlees eet) voor aanslag op de bacteriën in je darmen. Dat heeft tot gevolg dat je een grotere kans hebt op ontstekingen en je immuunsysteem werkt minder goed. Daarnaast hebben carnivoren een grote kans op hart en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Oftewel: alleen nog maar vlees eten kan ernstige gezondheidsrisico’s tot gevolg hebben.

En lijkt het je wat, eten als een carnivoor? Wij weten het zo net nog niet en houden ons voor de zekerheid nog maar gewoon aan de oude vertrouwde schijf van vijf.